Foto: Shutterstock

Šogad līdz novembra beigām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) reģistrējis jau 10 ugunsgrēkus, kas izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ. Vienā no šādiem ugunsgrēkiem cietis viens cilvēks, informē VUGD.

Dienests norāda, ka klāt ir gada pēdējais mēnesis, kad, kā ikkatru gadu teju katrā mājā, birojā vai tirdzniecības zālē mirdzēs skaistās svecīšu liesmas. Tomēr VUGD statistika "nav tik gaiša", jo ik gadu šajā laikā tieši no bez uzraudzības atstātām iedegtām svecēm izceļas vairāki ugunsgrēki, skaidro VUGD.

Piemēram, naktī uz pirmdienu, 10. decembri, VUGD saņēmis jau divus izsaukumus, kuri izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ.

Pagājušajā gadā Adventes laikā ugunsdzēsēji – glābēji dzēsa 23 ugunsgrēkus, kuri izcēlās degošas svecītes adventes vainagā vai Ziemassvētku eglītē dēļ vai arī vienkārši no bez uzraudzības atstātām degošām svecēm. Dzīvojamās telpās pērn dzēsti 11 ugunsgrēki, virtuvē – trīs, bet tirdzniecības telpā – divi. 2017. gadā šādos ugunsgrēkos cieta seši cilvēki, bet seši tika izglābti.

Šogad līdz novembra beigām reģistrēti jau 10 šādi ugunsgrēki, kas izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ. Šajos ugunsgrēkos cietis viens cilvēks.

VUGD skaidro, ka lielākoties adventes vainagi sastāv no degtspējīgiem materiāliem un tie, līdzīgi kā telpās novietotas Ziemassvētku eglītes, var viegli aizdegties no bez uzraudzības atstātas sveces liesmas.

Lai degoša svece neizraisītu ugunsgrēku, VUGD aicina ievērot drošības padomus, piemēram, pirms sveces aizdegšanas, tā jāatbrīvo no visa veida iepakojuma un, ja klāt ir pievienota lietošanas instrukcija, tā jāizlasa.

Sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas, degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc vienmēr jāpārliecinās, ka svece atrodas drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un lietām. Tāpat VUGD aicina nenovietot sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem.

Nav vēlams pieļaut liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo karstuma ietekmē tie var saplīst. Nepieciešams uzmanīt, lai svece atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā.

Degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības pat ne uz īsu brīdi. Dodoties prom vai pirms gulētiešanas, jāpārliecinās, ka sveces ir nodzēstas. Sveces adventes vainagā vēlams nenovietot tieši uz degtspējīgiem priekšmetiem, bet iestrādāt vainagā stabilus un nedegošus sveču turētājus.

Dekoratīvās želejveida sveces ar dažādiem dekorējumiem nav paredzētas dedzināšanai, uzsver dienests.

VUGD atgādina, ka svecītes dedzināt eglītē ir ļoti bīstami un no tām viegli var uzliesmot pati egle vai tās dekorācijas.

Lai Adventes laiks paietu mierīgi un neizceltos ugunsnelaime, VUGD aicina iedzīvotājus adventes vainagos sveces neizmantot vai arī tās nededzināt.

Gadījumā, ja svētku dekorācijām, piemēram, Ziemassvētku egles vai mājas rotāšanai izvēlēti elektriskie rotājumi, nepieciešams atcerēties, ka pirms elektrisko rotājumu un virteņu lietošanas rūpīgi izlasīt instrukciju un aplūkot marķējumu uz iepakojuma. Ja apzīmējums ir mājiņa ar klāt pievienotu paskaidrojumu angļu valodā "for outdoor use", tas nozīmē, ka šis rotājums būs piemērots eglītes greznošanai pagalmā vai mājas fasādei. Savukārt iekštelpām paredzētās virtenes nedrīkst lietot ārpus mājas, jo spuldzītes neizturēs gaisa temperatūru un sabojāsies.

Izmantojot jau lietotas elektrisko spuldzīšu virtenes, jāpārliecinās, vai tās nav bojātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!