Foto: DELFI
Premjera amata kandidātiem Jānim Bordānam un Aldim Gobzemam izveidot valdību traucējis pieredzes trūkumus, vērtē iekšpolitikas eksperte Ieva Bikava "Latvijas Radio 1" raidījumā "Labrīt".

Valsts prezidents devis Aldim Gobzemam divas nedēļas, lai izveidotu valdību, publiskajā telpā tika izskanējis, ka šis ir Gobzema tālākizglītošanas process, teic Bikava. Un tā tas arī izskatās, ir bijušas daudzas tikšanās, dažās no kurām Gobzemam tika paskaidrots, kā Latvijā notiek politikas veidošanas procesi, kas ir pamatdokumenti, pie kuriem ir jāstrādā, piemēram, valdības deklarācija.

Raidījumā iekšpolitikas eksperte vērtē, ka diez vai sabiedrība iegūst no šāda valdības veidošanas procesa. Šis ir smagi pazaudēts laiks, jo nav uzsākts darbs pie budžeta izstrādes. Tomēr, iespējams, līdz ar to nākamajam premjeram būs vieglāk strādāt un varbūt kādas no nosauktajām līnijām tiks padzēstas.

Līdz šim nosaukti divi premjera amata kandidāti, un Bikava norāda, ka abus ir pievīlis pieredzes trūkums, to jau parādīja Jāņa Bordāna diskusijas. Bija novērojams diplomātijas un elastības trūkums. Gobzema gadījumā pēdējās dienās esam redzējuši straujas pārmaiņas, agresīvu un konvulsīvu raušanos pēc plāna apstiprināšanas, lai gan valdības deklarācija tā arī nav tapusi. Tas viss viennozīmīgi ir pieredzes trūkums, kandidātiem pietrūkst zināšanu par politiskajiem procesiem. Lozungi par jaunām partijām, idejām ir laba lieta, tomēr Satversmi un pamatprincipus politikas veidošanā neviens nav atcēlis.

"Pēdējo dienu notikumi atgādina laulības šķiršanas procesu tiesā, jo bija redzami agresīvi gājieni, piemēram, teiktais par profesionāļu valdību. Kad tika paskaidrots, ka tā īsti nevarēs, tika izskatīts variants par četru partiju koalīciju utt. Bija agresīvas un diezgan nesaprotamas darbības," uzskata eksperte.

"Šobrīd ieguvējus no valdības veidošanas procesa neredzu, iespējams, tas būs nākamais premjers, kam būs vieglāk izveidot valdību," teic Bikava. Viennozīmīgi tam jābūt prezidenta lēmumam, jo beidzot ir izveidojusies situācija, kad prezidentam ir liela ietekme politikā. Šobrīd prezidentam būtu jāvirzās tālāk un jāmeklē nākamais kandidāts. Un tās ir spekulācijas – ja ne Gobzems, tad viss jūk un brūk, jāizsludina ārkārtas vēlēšanas. Šobrīd vēl ir iespējas izveidot valdību no esošajām partijām.

Ja prezidents nosauc trešo premjera amata kandidātu un arī tam neizdodas izveidot valdību, Bikava vērtē, ka tomēr nebūtu izteikta krīzes situācija, jo ir puslīdz sakārtoti budžeta jautājumi, cik tas iespējams esošajā situācijā. Protams, vēlams pēc iespējas ātrāk izveidot valdību, lai vismaz no februāra vai marta būtu pieņemts budžets. Tomēr šobrīd vēl nebūtu jārunā par ārkārtas vēlēšanās, jo nav vēl "izspēlēti" visi iespējamie varianti. Turklāt, pēc Latvijas pieredzes, arī mazākuma valdība ir spējīga pastāvēt kādu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!