Foto: LETA

Satraukumam par iekšējo situāciju partijā "KPV LV" nav nekāda pamata, ziņu aģentūrai LETA apgalvoja "KPV LV" valdes locekle Linda Liepiņa. Savukārt Liepiņas partijas biedrs un līderis Artuss Kaimiņš raidījumam "TV3 ziņas" norādīja, ka aicinās partijas biedrus neatbalstīt Ministru prezidenta amatam izvirzītā Alda Gobzema (KPV LV) piedāvāto "profesionāļu valdību".

Liepiņa uzsvēra, ka jebkādi komentāri par Ministru prezidenta amatam nominētā Gobzema piedāvājumu veidot bezpartejisku profesionāļu valdību tiks sniegti pirmdien, 10. decembrī, pēc "KPV LV" frakcijas sēdes. "Ātrāk nekas netiks komentēts," akcentēja Liepiņa.

Neskatoties uz publiski izskanējušajiem viedokļiem par iespējamajām nesaskaņām partijas iekšienē, Liepiņa norādīja, ka "pašā partijā viss ir kārtībā".

Viņa norādīja, ka Gobzemam ticis dots mandāts veidot valdību un nekādu izmaiņu partijā līdz šim nav bijis.

"Tas, ko iepriekš paziņoja ["KPV LV" līderis] Artuss Kaimiņš, ir viņa privātais viedoklis, kam nav nekāda sakara ne ar partijas kopējo nostāju, ne arī to, kas runāts frakcijā. Frakcijas sēde notiks pirmdien, nekādu ārkārtas pasākumu līdz šim nav bijis, un stresam nav nekāda pamata," teic deputāte, uzsverot, ka nevajadzētu pārspīlēt notikumu gaitu, jo nekas ārkārtējs nav noticis.

Liepiņa īsti neformulēja arī savu personīgo viedokli par Gobzema piedāvājumu veidot bezpartejisku profesionāļu valdību, vien atkārtojot, ka Gobzems dara to, ko viņam uzticējis darīt Valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Viņam ir partijas mandāts, līdz šim bijis arī valdes atbalsts, un nekāds cits valdes lēmums nav pieņemts," akcentēja Liepiņa.

Savukārt pats Kaimiņš raidījumam "TV3 ziņas" norādīja, ka par Gobzema plānu veidot "profesionāļu valdību" uzzinājis no medijiem, un šāds komunikācijas stils viņam neesot pieņemams. "Es personīgi šādu te valdības modeli neatbalstu," raidījumam teica Kaimiņš, skaidrojot, ka šāds modelis nozīmētu – vienīgā politiskā figūra ir Ministru prezidents, bet pārējās – nepolitiskas. Tas savukārt, Kaimiņaprāt, nav pieņemami, jo, "lai ko tādu vispār varētu dabūtu gatavu "Saskaņai" tiek dots ļoti liels mandāts ietekmēt valstiskos procesus Latvijā".

To, vai pirmdien grasās aicināt Gobzemu atsaukt savu kandidatūru, Kaimiņš raidījumam neatklāja, tāpat nezināja komentēt to, vai frakcijā notiek šķelšanās. Tiesa, viņš atzina, ka aicinās arī citus partijas biedrus neatbalstīt Gobzema piedāvāto "profesionāļu valdību".

Savukārt Gobzems "TV3 ziņām" notiekošo ar Kaimiņu nodēvēja par normālu demokrātisko procesu un pauda pārliecību, ka pirmdien frakcija nesašķelsies.

Par partijas frakcijas iespējamo sašķelšanos šaubījās arī "KPV LV" Saeimas deputāte Ieva Krapāne, norādot, ka "esam ļoti laba komanda, un es šaubos, ka mēs varētu sašķelties''. Savukārt "KPV LV" deputāte Iveta Benhena-Bēkena skaidroja, ka neredzot, kur ir problēma, un "izskatās, ka prese ir kaut ko pārpratusi".

Raidījums, atsaucoties uz neoficiālo informāciju, ziņo, ka Gobzema ieceri atbalsta divi no trim partijas līdzpriekšsēdētājiem – Liepiņa un Atis Zakastitovs. Tiesa, neoficiālā informācija, kas ir raidījuma rīcībā arī liecina, ka nākamnedēļ prezidents varētu sākt meklēt jaunu bezpartejisku Ministru prezidenta amata kandidātu, un šobrīd kā iespējamie kandidāti izskanējuši – Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš un AS "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs, prezidents Roberts Strīpnieks.

Piektdien, īsi pēc tam, kad Gobzems nāca klajā ar savu plānu "B", valdības sarunu vedēji pulcējās "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā. Kaimiņš, kurš raidījumā nepiedalījās, tai pat laikā ziņoja, ka par šo plānu uzzināja no medijiem, jo frakcijā tas nav ticis izdiskutēts.

Tāpat "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs dienu iepriekš paziņoja, ka neatbalsta Zaļo un zemnieku dalību valdībā. Šāds viedoklis ir pretējs ceļam, kuru tobrīd gāja Gobzems.

Raidījuma vadītājs Jānis Domburs "KPV LV" deleģētajam pārstāvim Ralfam Nemiro jautāja, vai taisnība, ka partijas vadībā un frakcijas ietvaros izteikti neformāli ierosinājumi izslēgt Kaimiņu no valdes vai atcelt no frakcijas priekšsēdētāja amata. Nemiro izvairījās atbildēt uz jautājumu un noteica, ka "to, ko dažādi biedri saka, tas ir viņu viedoklis".

Kā ziņots, Gobzems piektdien ir atsaucis sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".

Līdz ar šādu soli Gobzems Ministru kabinetā piedāvā samazināt ministru skaitu. Tādējādi viņš atgriežoties pie priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem, atsakoties no pēc vēlēšanu laikā īstenotajiem kompromisiem, skaidroja Gobzems. "KPV LV" pirms vēlēšanām solīja ministriju skaitu samazināt līdz sešām.

Vairums Saeimā pārstāvēto politisko spēku pauduši, ka neatbalstītu šādu ieceri.

Ieceri neatbalsta arī Kaimiņš, kurš arī iepriekš paudis, ka viņš nebūtu gatavs iet valdībā, kurā tiktu pārstāvēta arī Zaļo un zemnieku savienība, ko iepriekš piedāvājis Gobzems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!