Esošajā situācijā ir jāsāk domāt un meklēt bezpartejisks premjera amata kandidāts, vislabāk, no akadēmiskajām aprindām, piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja Roberts Zīle (NA).

Nacionālās apvienības politiķis skaidroja, ka patlaban parlaments ir ļoti sadrumstalots un arvien varas spēki pārnesas ārpus parlamenta. Patlaban Ministru prezidenta amatam nominētā Alda Gobzema ("KPV LV") piedāvājums par "profesionāļu valdību" neesot labs risinājums un drīzāk valdības veidošana būtu jāuztic vienam nepolitiskam cilvēkam, ministru amatos atstājot politiķus.

Zīle pauda, ka tas ir viens risinājums šī brīža situācijai, paskaidrojot, ka tas bijis iespējams Itālijā grūtā situācijā un ir, viņaprāt, iespējams arī Latvijā. Zīle kā iespēju piedāvāja atrast akadēmisku cilvēku, jo viņš būtu brīvs no politiskās konkurences un tā, ka caur premjeru "situ partiju".

Politiķis gan atzina, ka šobrīd cilvēki no akadēmiskās vides nenāk politikā.

Tikmēr "Jaunās Vienotības" politiķis Raimonds Čudars norādīja, ka Latvijas apstākļos tas beidzas ar vēl vienas partijas radīšanu. "Manuprāt, nedrīkstam diskreditēt politisko sistēmu," sacīja Čudars. Sarunā iesaistījās arī "KPV LV" partijas valdes loceklis Ralfs Nemiro, paužot, ka tieši tāpēc "KPV LV" premjerministra amata kandidāts piedāvā profesionāļus, uz ko Čudars norādīja: "Tas visus diskreditē!"

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns pauda, ka īsti negribētu Zīles piedāvājumu, tomēr atzīstot, ka tajā ir loģika. Savukārt tas, ko laikrakstā "Dienas Bizness" apraksta Šlesers un "tagad vājprātā piedāvā Gobzems" ir "avantūra, noziedzība pret valsti". "Tad jau arī parlamentu var atlaist. Tur loģika būtu – atlaist parlamentu un jaunas vēlēšanas," sacīja Bordāns.

Nemiro gan mierināja, ka partija dod viņam mandātu veidot valdību, līdz ar to piedāvāt arī "profesionāļu valdību", nevis sasaukt ārkārtas vēlēšanas. Viņš gan pieļāva, ka varbūt sabiedrība to pieprasīs, ja partijas ilgi nevarēs vienoties.

Tāpat Zīle norādīja, ka, piemēram, viņš valdību neveidos, jo esošajā situācijā ar NA 13 vietām parlamentā nevar izveidot stipru valdību, bet vāju valdību veidot viņš netaisās. Turklāt jāņem vērā, ka politiskās konkurences laikā caur viņu, kā premjeru sistu arī viņa partiju. "Es zinu, ka es nespēšu izdarīt to, ko es gribu, manai partijai būs sitieni un nevienam valstī tas nedod rezultātu," pauda Zīle. Viņaprāt, nepolitiskam Ministru prezidentam palielinās vara un šādā situācijā "var spēlēt ar kompromisu atrašanu". Zīle arī skaidroja, ka NA neuzvarēja vēlēšanās un to rezultāti liecina, ka vecās partijas tika sodītas. Pašai partijai gan likās, ka, protams, bijušas arī kļūdas, bet kopumā tā strādājusi labi, tomēr vēlētājam licies citādāk.

Kolēģim piebalsoja arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Edgars Tavars, norādot, ka tas nebūtu arī godīgi pret vēlētājiem. Arī Bordāns atzina, ka Zīles argumenti ir loģiski. Viņš gan sprieda, ka varbūt šobrīd valsts interesēs ir izveidot jebkādu valdību, kas spējīga darboties, pieļaujot, ka varbūt jāsēžas un jāmeklē kopsaucējs, kā atbalstīt jauno spēku valdību.

Zīle uzsvēra, ka NA nevēlas redzēt četru partiju vai 53 mandātu koalīciju, jo tā nebūtu vērtējama kā stipra un labāk, ka koalīcija ir ar lielāku pārsvaru.

Nemiro diskusijā sacīja, ka "KPV LV" ir absolūti atvērti un aicināja partijas sēsties pie galda un turpināt sarunas, uz ko Zīle savukārt norādīja, ka šobrīd potenciālie valdības veidotāji var runāt tikai par šī brīža priekšlikumu, kas ir "profesionāļu valdība". "Tas ir absolūti nepieņemams," kategorisks bija NA politiķis.

Tāpat Zīle bija kritisks par piektdienas rītā no Gobzema nākušo paziņojumu par ministru skaita samazināšanu līdz ar "profesionāļu valdību", pamatojot, ka tas radītu sajukumu valsts pārvaldē laikā, kad jārunā par septiņu gadu budžetu. Papildu viņš norādīja, ka šo ministru-profesionāļu vārdi vēl nav tikuši nosaukti.

Zīlem oponēja Nemiro, uzsverot, ka viņa pārstāvētā partija vēlas samazināt ministru skaitu, bet tas varētu būt laika gaitā, bet ne šodien vai rīt. "Šodien mēs iesim ar tik ministriem, cik ir," paskaidroja Nemiro, piebilstot, ka to paredz normatīvie akti. Vienlaikus viņi pieturas pie uzstādījuma samazināt ministriju skaitu.

Pilns valdības sarunu vedēju diskusijas video


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!