Foto: LETA
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments noslēdzis 60 258 eiro vērtu līgumu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, par smaku piesārņojuma monitoringu industriālās teritorijas tuvumā, izmantojot portatīvu sensoru sistēmu.

Iepirkumā uzvarēja SIA "Vidzemes elektrotehnikas fabrika", kas līgumu ar Rīgas domi parakstīja 3. decembrī. Līdzekļus pētījumam pašvaldība ņems no tās izveidotās vides aizsardzības fonda līdzekļiem, par kuriem šogad arīdzan baroti kanāla bebri.

Uzņēmumam darbus uzticēts veikt divās kārtās. Pirmajā kārtā par kopumā 27 346 eiro jāizstrādā pētījuma prototips, bet otrajā kārtā par kopumā 32 912 eiro jārada multiplicēts mērierīču tīkls.

Projekta pirmā kārta "Vides elektrotehnikas fabrikai" jāīsteno 165 dienu laikā no līguma parakstīšanas dienas. Projekta otrā kārta – 150 dienās no iepriekšējā posma pabeigšanas. Katru termiņu var pagarināt par 21 dienu.

Iepirkuma nolikumā Rīgas dome skaidro, ka šāds iepirkums jārīko, jo Vecmīlgrāvja, Sarkandaugavas un Bolderājas rajonu apkārtnēs katru gadu jūtami nepatīkami naftas produktu un citas izcelsmes aromāti. Iedzīvotāji par smirdi sūdzas valsts un pašvaldības institūcijām.

Pēc iedzīvotāju sūdzībām smakas pētīt brauc Valsts vides dienests (VVD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, taču aromāti bieži vien jau ir pazuduši, tāpēc ir neiespējami atklāt to izcelsmi.

Pērnā gada aprīlī VVD secināja, ka vienam no smakošanas gadījumiem iemesls, visticamāk, ir naktīs vai agrās rīta stundās veikti degvielas, kam ir paaugstināts merkaptāna daudzums, pārkraušanas darbi, kas arī ir radījis gāzei līdzīgo smaku, par ko sūdzējušies iedzīvotāji.

Pat ļoti niecīgs merkaptāna daudzums izraisa nepatīkamu smaku un diskomfortu, taču mazā koncentrācijā tas nav bīstams veselībai. Tomēr 12. septembrī, kad smaka atkal bija jūtama, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi no Vecmīlgrāvja 31. vidusskolas uz slimnīcu nogādāja divus pusaudžus, kuriem, iespējams, gaisā jūtamās smakas dēļ bija kļuvis slikti.

Uzņēmumā "B.L.B Baltijas terminālis" un tā tuvākā apkārtnē jau trešo gadu darbojas smaku sensori, kuri abās minētajās situācijās nebija reģistrējuši paaugstinātas merkaptāna koncentrācijas. Iepirkuma nolikumā paskaidrots, ka vai nu sensori nav pietiekami jūtīgi, vai arī nepieciešams izveidot daudz plašāku portatīvo sensoru sistēmu tīklu smaku jutīgajās teritorijās.

SIA "Vidzemes elektrotehnikas fabrika" ir dibināta 2010. gadā un nodarbojas ar datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras vairumtirdzniecību, liecina "Lursoft" pieejamā informācija.

Uzņēmums vienādās daļās pieder Jānim Bikšem un Inesei Lenšai. Pērn "Vidzemes elektrotehnikas fabrika" apgrozīja 611 tūkstošus eiro, nopelnot 67 eiro.

Šī ir pirmā reize, kad "Vidzemes elektrotehnikas fabrika" uzvarējusi Rīgas domes iepirkumā. Šogad uzņēmums tehniku ir piegādājis Valsts meža dienestam, Pārtikas un veterinārajam dienestam, VSIA "Latvijas Vēstnesis", Krustpils novada pašvaldībai, Valsts augu aizsardzības dienestam un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!