Foto: LETA
Izjukušas arī Valsts prezidenta nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema ("KPV LV") vadītās valdības veidošanas sarunas. Balsojumam viņš parlamentā tagad virzīšot "profesionāļu valdību".

"Vēlos informēt visu sabiedrību, ka šodien esmu pieņēmis lēmumu atsaukt savu piedāvājumu par Ministru kabineta sastāvu, jo šobrīd man ir pamats uzskatīt, ka esošajā sadrumstalotajā parlamentā es izdarīju visu iespējamo, lai ietu uz maksimālajiem kompromisiem. Katrai partijai, uzklausot viņu vēlmes, piedāvāju labāko risinājumu," pauda Gobzems.

"Ir pamats uzskatīt, ka deputāti labprātāk saņem 3000 eiro algu, nevis virzās uz priekšu. Deputāti baidās pieņemt nepopulārus lēmumus, baidās strādāt un veidot valdību. Šīs sarunas ir nostājušās tādā pozīcijā, ka faktiski balsis ir, bet vienlaikus viņas arī nav," papildināja Gobzems.

"Šodien es informēju savus sarunu partnerus par to, ka ne tikai es atsaucu visus izvirzītos ministru amata kandidātus, bet arī paziņoju, ka atgriezīšos pie tā, ko esmu solījis saviem vēlētājiem. Es solīju tādus vispārīgus izteicienus kā "koalīcija ar tautu"," atklāja "KPV LV" līderis.

Gobzems pauda, ka vakar vadījis telefoniskas sarunas ar LTRK un LDDK. Viņš vēlas konsultēties ar dažādiem sociālajiem partneriem, lai kopīgi saskaņotu un uzklausītu partneru piedāvājumu par personām, kuras varētu virzīt uz ministru posteņiem. Sociālie partneri, kā atgādināja Gobzems, vienmēr ir teikuši, ka deputātiem viņos būtu jāieklausās.

"Šobrīd Latvijas vēsturē ir nebijusi situācija, kurā nozares profesionāļiem tiek dota iespēja pašiem izveidot valdību un pašiem noteikt valdības deklarācijas saturu. Uzskatu, ka nozares profesionāļi finansēs, ekonomikā un tamlīdzīgi spēs noteikt to dienaskārtību, kas Latvijai ir labākais iespējamais risinājums nākotnē," pauda Gobzems.

Tāpat deputāts atzina, ka, veidojot "profesionāļu valdību", tiks samazināts arī ministriju skaits.

"Ja šī "profesionāļu valdība" netiks apstiprināta, aicināšu Valsts prezidentu izsludināt ārkārtas vēlēšanas," uzsvēra Gobzems.

"Ir skaidrs, ka pirmdien nekāda balsošana par valdību nebūs. Valsts prezidents man ir uzticējis līdz 10. decembrim uz pili atnest provizorisku MK sastāvu, jāparaksta valdības deklarācija vēl nav. Provizorisko MK sastāvu līdz pirmdienai es nodošu prezidentam," piektdien žurnālistiem atklāja Gobzems.

Šobrīd personas, kuras aicinās stāties valdībā, Gobzems neatklāj. "Aicinu visus Latvijas gaišākos prātus vienreiz dzīvē būt patriotiskiem un nebaidīties iesaistīties valdības veidošanā, tas ir visas Latvijas interesēs. Iesaku ļaudīm nebaidīties un likt arī savus uzvārdus uz balsošanu Saeimā, tā ir drošsirdīga rīcība attiecībā uz Latvijas valsti," klāstīja Gobzems.

Atgādinām, ka "KPV LV" pārstāvis par ārkārtas vēlēšanām runā jau kopš vēlēšanu nakts.

Zīmīgi, ka bijušais politiķis un patlaban uzņēmējs Ainārs Šlesers intervijā piektdienas laikraksta "Dienas Bizness" izdevumā paudis identisku ideju par "profesionāļu valdību". Tieši šī ideja caurvij visu interviju. Tāpat Šlesera teiktais lielā mērā sakrīt ar Gobzema iepriekš sludināto, ka Saeimā ievēlētajām partijām ir jāatkāpjas no sarkanajām līnijām, jo tās ir par stagnāciju un vecās politikas turpināšanu, raksta "Dienas Bizness". Lūgts komentēt Gobzema iespējas izveidot valdību, Šlesers intervijā "Dienas Bizness" paudis šaubas līdz šim iezīmētās valdības, kurā ir JKP, "KPV LV", JV, NA un ZZS – apstiprināšanu, tā vietā paužot pārliecību, ka jāveido "profesionāļu valdība.

"Vai šī valdība tiks apstiprināta tādā modelī un sastāvā, kādu Gobzems ir publiski iezīmējis, par to mani māc šaubas. Mēs redzam, ka Gobzema potenciālie partneri dara visu, lai Gobzema valdība netiek apstiprināta, jo viņi negrib, lai Latvijas valdībai ir stiprs premjers. Viņi labāk redzētu vāju premjeru, ar kuru var viegli manipulēt un kuru var raustīt uz visām pusēm. Bet viss vēl ir Gobzema rokās, viņam ir jāmaina sava stratēģija. Ir jāveido profesionāļu valdība. Ja viņš to izdarīs, esmu pārliecināts viņa valdība tiks apstiprināta," tā intervijā sacījis Šlesers.

"Domāju, ka šodien ir pienācis laiks, kad ir jāapvieno visa Latvijas tauta un ir jāveido profesionāļu valdība. Ja tiks veidota profesionāļu valdība, esmu pārliecināts, ka par šādu valdību nobalsos arī "Saskaņa". Gobzemam nav jābaidās valdībā aicināt ar partijām nesaistītus cilvēkus, kas ir profesionāļi, līderi savās nozarēs, kas vada uzņēmumus," atkārtojis Šlesers.

Gobzems gan skaidroja, ka tas, ka "KPV LV" ideja par "profesionāļu valdību" sakrīt ar Šlesera iepriekš pausto, ir tikai sakritība. "Šāda ideja mūsu partijai radās jau pirms vēlēšanām, tā tika minēta arī partijas programmā. Šobrīd, kad intervija ar Šleseru tikusi publicēta, tas, protams, apgrūtina mana uzdevuma izpildi. Tomēr varu apgalvot, ka "KPV LV" savus uzdevumus paveiks līdz galam, nepaceļot gaisā balto karogu," piektdien informēja Gobzems.

Atbildot uz jautājumu par pazīšanos ar Šleseru, Gobzems vien noteica: "Es viņu nepazīstu. Tik, cik kādā pasākumā pateikts "Labdien"."

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce atzina, ka Gobzems realizē plānu "Š". Proti, uzņēmēja Aināra Šlesera īstenotu plānu. Šis plāns "Attīstībai/Par!" nav bijis pārsteigums. Pūce pieļāva, ka Gobzema plāna otrā daļa ir radīt haosu valstī, lai netiktu izveidota valdība. Partiju apvienības līderis atkārtoti uzsvēra, ka Gobzems nav piemērots būt par Ministru prezidentu. "Attīstībai/Par!" balsos "pret" "KPV LV" veidotu Ministru kabinetu. Jāatgādina, ka "Attīstībai/Par!" šonedēļ tika izslēgta no valdības veidošanas sarunām.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze žurnālistiem atzina, ka par šo Gobzema piedāvājumu uzzinājis vien šorīt. To plānots apspriests ZZS valdē. Jautāts, vai piedāvājums nācis kā pārsteigums, Krauze atzina, ka nav gan, jo notikumi nepārtraukti dinamiski attīstās.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdere Juta Strīķe bija skarba. Viņa uzsvēra, ka nekādā gadījumā JKP neatbalstīs Gobzema piedāvājumu. Pēc šodienas tikšanās ir pilnīgi skaidrs, ka Gobzems ir "oligarhu iedēta ola "KPV LV". Strīķe savā paziņojumā aicināja katru "KPV LV" biedru apdomāties, vai vēlas atbalstīt Gobzemu. Viņa ļoti cer, ka premjera amata kandidāts paliks vientuļš ar savu piedāvājumu. JKP vēl joprojām saredz, ka ir iespēju, ka topošo valdību var izveidot JKP, "Jaunā Vienotība", Nacionālā apvienība un "KPV LV".

Arī Nacionālās apvienības pārstāve, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uz Gobzema piedāvājumu raugās skeptiski. Viņa atklāj, ka šis risinājums nozīmē sadarbību ar partiju "Saskaņa", kas viņas pārstāvētajam spēkam nav pieņemami.

Tāpat partiju apvienības "Jaunā Vienotība" valde neredz iespējas turpināt valdības veidošanas sarunas ar Valsts prezidenta nominētā Ministru prezidenta amata kandidātu Gobzemu. Partiju apvienība uzskata, ka ir šobrīd iespējams izveidot stabilu ilgtermiņa labēji centrisko spēku vairākuma valdību, bet cita Ministru prezidenta amata kandidāta vadībā.

Jau ziņots, ka, lai gan sākotnēji Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Gobzems cerēja, ka jau piektdien Saeima varētu lemt par viņa izveidoto Ministru kabinetu, ceturtdienas notikumi no balsojuma ir attālinājuši. Proti, ceturtdien JKP paziņoja, ka nepiekrīt strādāt vienā koalīcijā ar ZZS. Turklāt pēc JKP paziņojuma šim partijas vēstījumam pievienojās paša Gobzema partijas biedrs un līderis Artus Kaimiņš, sacīdams, ka arī nevēlētos redzēt ZZS pie valdības galda.

Jau devīto nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents Raimonds Vējonis kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi.

Kā nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu Vējonis pagājušajā nedēļā nominēja partijas "KPV LV" līderi Gobzemu. Šobrīd viņš turpina veidot valdību, taču skaidru atbalstu tai ir izteikusi vien ZZS.

Tāpat vēstīts, ka pēc vairāk nekā nedēļu garām sarunām par valdības veidošanos Valsts prezidenta nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Gobzems paziņojis, viņaprāt, piemērotākos kandidātus ministru amatiem, par to vairāk var lasīt šeit.

"Delfi" arī atgādina, ka piektdien pulksten 12 "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā pie viena galda sēdīsies valdības sarunās iesaistīto partiju pārstāvji: Ralfs Nemiro ("KPV LV"), Jānis Bordāns (JKP), Juris Pūce (AP), Roberts Zīle (NA), Edgars Tavars (ZZS) un "Jaunās Vienotības" pārstāvis vēl tiek precizēts. Pēc tiešraides saruna būs skatāma ierakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!