Foto: F64

Daugavpils pilsētas domes deputāts, bijušais mērs Andrejs Elksniņš (S) būtu gatavs uzņemties domes vadību, bet uzskata, ka esošajā sastāvā stabils darbs nav iespējams, tāpēc nepieciešams rīkot atkārtotas domes vēlēšanas.

Viņš atgādināja, ka saskaņā ar likumu pilsētas galva jāievēl divu mēnešu laikā, taču pašlaik oficiālu sarunu par kāda kandidāta virzīšanu amatam domē neesot.

""Saskaņas" deputāti ir gatavi uzņemties Daugavpils vadību, bet ar nosacījumu, ka tiks nodrošināts stabils, pragmatisks un saimniecisks darbs," pauda deputāts, piebilstot, ka partija mēra amatam deleģējusi tieši viņu. Arī citi domē pārstāvētie politiskie spēki par šādu partijas nostāju zinot.

Taču pēc Elksniņa teiktā līdzšinējā pieredze rāda, ka domē esošajā sastāvā stabils darbs nav iespējams, tāpēc pilsētā nepieciešams rīkot atkārtotas domes vēlēšanas. Viņaprāt, domē ir pārāk plaši pārstāvēti deputāti, kas ir "piesūkušies" amatam, bet vieta esot jādod jauniem politiķiem, ko pierāda arī pārmaiņas Saeimas deputātu sastāvā.

Mēra amatu novembrī zaudējušais Rihards Eigims ("Mūsu partija") šonedēļ atrodas Maskavā, tāpēc par situāciju domē nebija gatavs runāt. Savukārt vēl ar vienu bijušo pilsētas vadītāju, Latgales partijas līderi domē, Jāni Lāčplēsi aģentūrai LETA sazināties neizdevās.

Jau vēstīts, ka 22. novembrī negaidīti no amata gāzts Daugavpils mērs Eigims. Deviņi no 15 domes deputātiem bija parakstījušies par pieprasījumu lemt par Eigima atbrīvošanu no amata.

Domes sēdē Eigima atbrīvošanu atbalstīja 11 deputāti, tostarp visi seši Latgales partijas deputāti, četri no pieciem partijas "Saskaņa" deputātiem - viens partijas pārstāvis bija devies komandējumā -, kā arī "Mūsu partiju" pārstāvošā deputāte Līvija Jankovska. Savukārt pārējie trīs "Mūsu partiju" pārstāvošie politiķi balsojumā atturējās.

Domes sēdē diskusijas par šo jautājumu nebija un lēmums tika pieņemts dažu minūšu laikā. Arī Eigims neizmantoja iespēju izteikties.

Eigims domes vadītāja amatā nokļuva pērnā gada septembrī, kad no šī amata tika atbrīvots Elksniņš. Eigims bija viens no Elksniņa gāšanas iniciatoriem. Toreiz par Eigima iecelšanu mēra amatā nobalsoja desmit deputāti, bet visi pieci "Saskaņas" pārstāvji balsoja pret.

Līdz jauna mēra ievēlēšanai domes priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdzšinējā mēra pirmais vietnieks Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Daugavpils pilsētas domē ir pārstāvētas trīs partijas. Koalīcijā līdz šim strādāja četri "Mūsu partiju" pārstāvoši deputāti un seši Latgales partijas deputāti, tomēr oktobrī Latgales partija paziņoja par izstāšanos no koalīcijas ar mēra Eigima pārstāvēto "Mūsu partiju". Lāčplēsis toreiz teica, ka tādējādi koalīcija pilsētas domē vairs nedarbojas.

Savukārt opozīcijā ir partija "Saskaņa" ar pieciem deputātiem. To pārstāvošais deputāts Elksniņš tolaik pauda, ka vienīgā izeja, lai Daugavpils dome varētu strādāt konstruktīvi, ir atkārtotas domes vēlēšanas. Viņš toreiz arī teica, ka "Saskaņa" nerosinās Eigima atkāpšanos, jo politiskā spēka deputāti nav balsojuši ne par viņa, ne par viņa vietnieku apstiprināšanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!