Foto: DELFI
Jaunā konservatīvā partija (JKP), izplatot paziņojumu, kurā atsakās strādāt vienā koalīcijā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ir pieļāvusi kļūdu. Tā uzskata Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais premjera amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV").

Gobzems skaidroja, ka ir JKP lūdzis līdz sestdienas pulksten 20 pārdomāt savu lēmumu. "Ir pilnīgi skaidrs, ka strauji, nepārdomāti - partijā un partijas biedru vidū neizrunāti jautājumi, bet emocijās paustas atbildes "PR" nolūkos vēl neko nenozīmē," uzsvēra "KPV LV" līderis.

Premjera amata kandidāts uzskata, ka JKP pieļāvusi ļoti būtisku kļūdu. "JKP šīs Saeimas sasaukuma laikā nav iespējama labāka kombinācija un vairāk ministru portfeļu atbilstoši viņu programmā norādītājām tēzēm," pauda Gobzems. "Vienlaikus JKP kopā ar "KPV LV" var nodrošināt pilnīgu kontroli pār visām tieslietu un iekšlietu institūcijām gan valdības struktūrās, gan parlamentā. Ir jāuzdod jautājums: ko vēl ir nepieciešams piedāvāt, lai īstenotu partiju programmu?"

Politiķis vēl joprojām pauž pilnīgu pārliecību, ka Saeimā notiks balsojums par viņa veidotu valdību. Vienlaikus viņš pauž, ka tas varētu nenotikt arī pirmdien. Taču pirmdien Gobzems varētu tikties ar Valsts prezidentu. "Es domāju, dodoties pie Valsts prezidenta, es būšu attaisnojis Valsts prezidenta liktās cerības uz mani, kādā veidā es esmu vedis valdības veidošanas sarunas šīs divas nedēļas," norādīja politiķis.

Lai gan ne Nacionālā apvienība, ne "Jaunā Vienotība" publiski nav izteikusi atbalstu Gobzema topošajai valdībai, premjera amata kandidāts uzskata, ka viņam ir nodrošināts nepieciešamo balsu skaits.

Ziņots, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) pauž skaidru apņemšanos jau nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai no četrām partijām – JKP, "KPV LV", Nacionālās apvienības (NA) un "Jaunās Vienotības" (JV) – izveidotu valdību, taču Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un tās līdzšinējai politikai jāsaka skaidrs "nē".

JKP līderis Jānis Bordāns ceturtdienas rītā izplatītajā publiskajā paziņojumā uzsvēra, ka JKP nākusi politikā, lai "pozitīvā veidā mainītu mūsu valsts Latvijas politisko kultūru, lai liktu cilvēkiem sajust, ka valsts ievēlētie priekšstāvji tiešām ir tautas kalpi, kuri domā par cilvēku, nevis šauru interešu grupu interesēm".

"ZZS visspilgtāk raksturo nepildītie budžeta solījumi medicīnas darbiniekiem, pēkšņi "aizmirstie" policisti un ugunsdzēsēji. ZZS valdīšanas laikā Latvija ir ieguvusi reputāciju kā netīrās naudas atmazgāšanas lielvalsts, un Saeimas deputātus tauta uztver kā degvielas zagļus un kompensāciju izkrāpējus. ZZS politiku raksturo muļļāšanās un skandāli simtiem miljonu vērtos iepirkumos Satiksmes ministrijā, kā arī neizpildīti solījumi lauksaimniecības un vides aizsardzības jomā. Šādai politikai ir jāsaka skaidrs "nē"," pauda Bordāns.

Bordāna izplatītais paziņojums sekoja pēc Gobzema paziņojuma. Ceturtdienas rītā "KPV LV" politiķis nāca klajā ar paziņojumu, ka devis JKP laiku līdz sestdienas pulksten 20 pieņemt lēmumu par Gobzema piedāvāto valdības sastāvu.

Gobzems apelēja pie tā, ka JKP tiek piedāvāti četri ministru portfeļi, kas ļaus tiem izpildīt to, ko partija bija aprakstījusi savā partijas programmā. No viņa rakstītā izriet, ka Gobzema veidotās valdības apstiprināšana šobrīd ir atkarīga tikai no JKP lēmuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!