Foto: F64
Valdības veidošanas sarunas attīstās ļoti dinamiski un dramatiskiem pagriezieniem, taču, lai izveidotu pamatīgu un ilgtspējīgu valdību, šobrīd iztrūkst vairākas lietas, uzskata "Jaunās Vienotības" līderis, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"Jaunajai Vienotībai" šobrīd ir nogaidoša pozīcija. Kā atzina Ašeradens, situācija pagaidām ir ļoti nestabila un ir pāragri prognozēt, kā tā tālāk attīstīties. Plānots, ka esošo situāciju "Jaunā Vienotība" pārrunās valdes sēdē pirmdien, tad arī tiks spriests, ko darīt tālāk.

"Nemitīgi ir tādi koalīcijas veidošanas kūleņi," situāciju raksturoja ministrs. Viņa ieskatā, situācija attīstās ļoti dinamiski un dramatiskiem pagriezieniem, taču pie ilgtspējīgas valdības izveides ir nepieciešams izveidot valdības deklarāciju, kuras vēl nav. "Tas ir ļoti svarīgs dokuments. Sabiedrībai ir jāsaprot, kāda veida valdība tiek apstiprināta, ko viņa darīs. Šāda saruna vēl nav bijusi," atzīmēja Ašeradens.

Viņš atzina, ka vēl vajadzētu vismaz nedēļu, lai izstrādātu valdības deklarāciju.

Politiķis uzsvēra, ka "Jaunā Vienotība" vēlētos uzņemties atbildību pār ārlietām un reģionālo attīstību, taču vēl nav bijusi iespēja to pārrunāt ar Valsts prezidenta nominēto premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu ("KPV LV").

Ziņots, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) pauž skaidru apņemšanos jau nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai no četrām partijām – JKP, "KPV LV", Nacionālās apvienības (NA) un "Jaunās Vienotības" (JV) – izveidotu valdību, taču Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un tās līdzšinējai politikai jāsaka skaidrs "nē".

JKP līderis Jānis Bordāns ceturtdienas rītā izplatītajā publiskajā paziņojumā uzsvēra, ka JKP nākusi politikā, lai "pozitīvā veidā mainītu mūsu valsts Latvijas politisko kultūru, lai liktu cilvēkiem sajust, ka valsts ievēlētie priekšstāvji tiešām ir tautas kalpi, kuri domā par cilvēku, nevis šauru interešu grupu interesēm".

"ZZS visspilgtāk raksturo nepildītie budžeta solījumi medicīnas darbiniekiem, pēkšņi "aizmirstie" policisti un ugunsdzēsēji. ZZS valdīšanas laikā Latvija ir ieguvusi reputāciju kā netīrās naudas atmazgāšanas lielvalsts, un Saeimas deputātus tauta uztver kā degvielas zagļus un kompensāciju izkrāpējus. ZZS politiku raksturo muļļāšanās un skandāli simtiem miljonu vērtos iepirkumos Satiksmes ministrijā, kā arī neizpildīti solījumi lauksaimniecības un vides aizsardzības jomā. Šādai politikai ir jāsaka skaidrs "nē"," pauda Bordāns.

Bordāna izplatītais paziņojums sekoja pēc Gobzema paziņojuma. Ceturtdienas rītā "KPV LV" politiķis nāca klajā ar paziņojumu, ka devis JKP laiku līdz sestdienas pulksten 20 pieņemt lēmumu par Gobzema piedāvāto valdības sastāvu.

Gobzems apelēja pie tā, ka JKP tiek piedāvāti četri ministru portfeļi, kas ļaus tiem izpildīt to, ko partija bija aprakstījusi savā partijas programmā. No viņa rakstītā izriet, ka Gobzema veidotās valdības apstiprināšana šobrīd ir atkarīga tikai no JKP lēmuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!