Foto: LETA
Jaunā konservatīvā partija (JKP) pie viena galda ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) valdības veidošanas procesā nesēdīsies un šo lēmumu nemainīs, ceturtdien apstiprināja JKP līderis Jānis Bordāns.

"Mēs aicinām turpināt sarunas bez ZZS un tādā veidā strādāt," sacīja Bordāns.

Deputāts uzskata, ka arī skaitliski pastāv iespēja valdību izveidot no atlikušajām četrām sarunās iesaistītajām partijām. "Viss ir iespējams, ir tikai jābūt drosmīgiem. Valdis Dombrovskis arī saskārās ar līdzīgām problēmām, taču visu atrisināja un valdību izveidoja," atgādina Bordāns.

Tāpat JKP līderis uzsvēra, ka nejustos vainīgs, ja valdība šajā sastāvā netiktu izveidota. Viņaprāt, visa vaina būtu jāuzņemas Gobzemam. "Neesam izvirzījuši nekādas lielās prasības, lai varētu mūs vainot valdības izveides izjaukšanā," domā Bordāns.

"Runājot par sarkanajām līnijām, ziniet, valsts karogs bez sarkanajām līnijām būtu tikai palags. Arī šajā situācijā vēlos vēlreiz uzsvērt, ka sarkanās līnijas mums šajā jautājumā ir un mēs nepārdomāsim," uzsver parlamentārietis. Šobrīd, kā skaidroja Bordāns, JKP ir gatavi turpināt sarunas un meklēt risinājumus.

Tikmēr ZZS aicina Valsts prezidenta nominēto Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu turpināt konstruktīvu darbu pie jaunās valdības izveides, portālu "Delfi" informēja ZZS.

ZZS ir kritiska, norādot, ka JKP raksturo: mantkārība, melīgums, demagoģija un populisms. Politiskā spēka ieskatā JKP jau priekšvēlēšanu laikā savu kampaņu balstīja uz melīgiem paziņojumiem un nepatiesiem apgalvojumiem par politiskajiem konkurentiem. Šādu stratēģiju JKP turpina arī pēc ievēlēšanas Saeimā, tādējādi novedot jebkurus mēģinājumus vienoties par valdības izveidi strupceļā, uzskata ZZS.

"Piemēram, Jaunās konservatīvās partijas kategoriskā prasība privatizēt nacionālās bagātības – mežus, ostu un dzelzceļa infrastruktūru, un citus valsts un pašvaldību īpašumus – ir uzskatāma par Latvijas interešu nodevību, kam ZZS nevar piekrist," rakstīts ZZS izplatītajā paziņojumā. Valsts un sabiedrības interesēs ir maksimāli īsā laikā vienoties par jaunas valdības izveidi, uzsver politiskais spēks.

ZZS aicina Valsts prezidenta nominēto premjera amata kandidātu Gobzemu atrisināt domstarpības ar partiju apvienību "Attīstībai/Par!" un partijām, kas patiesi ir ieinteresētas valsts attīstībā un iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā sēsties pie viena galda, lai vienotos par kopīgu darbu jaunajā valdībā.

Ziņots, ka JKP pauž skaidru apņemšanos jau nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai no četrām partijām – JKP, "KPV LV", Nacionālās apvienības (NA) un "Jaunās Vienotības" (JV) – izveidotu valdību, taču ZZS un tās līdzšinējai politikai jāsaka skaidrs "nē".

JKP līderis Jānis Bordāns ceturtdienas rītā izplatītajā publiskajā paziņojumā uzsvēra, ka JKP nākusi politikā, lai "pozitīvā veidā mainītu mūsu valsts Latvijas politisko kultūru, lai liktu cilvēkiem sajust, ka valsts ievēlētie priekšstāvji tiešām ir tautas kalpi, kuri domā par cilvēku, nevis šauru interešu grupu interesēm".

"ZZS visspilgtāk raksturo nepildītie budžeta solījumi medicīnas darbiniekiem, pēkšņi "aizmirstie" policisti un ugunsdzēsēji. ZZS valdīšanas laikā Latvija ir ieguvusi reputāciju kā netīrās naudas atmazgāšanas lielvalsts, un Saeimas deputātus tauta uztver kā degvielas zagļus un kompensāciju izkrāpējus. ZZS politiku raksturo muļļāšanās un skandāli simtiem miljonu vērtos iepirkumos Satiksmes ministrijā, kā arī neizpildīti solījumi lauksaimniecības un vides aizsardzības jomā. Šādai politikai ir jāsaka skaidrs "nē", un esmu pārliecināts, ka mūsu pozīciju atbalstīs gan "KPV LV" deputāti, gan "KPV LV" vēlētāji, gan arī "KPV LV" izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems," pauž Bordāns.

Bordāna izplatītais paziņojums sekoja pēc Gobzema paziņojuma. Ceturtdienas rītā "KPV LV" politiķis nāca klajā ar paziņojumu, ka devis JKP laiku līdz sestdienas pulksten 20 pieņemt lēmumu par Gobzema piedāvāto valdības sastāvu.

Gobzems apelēja pie tā, ka JKP tiek piedāvāti četri ministru portfeļi, kas ļaus tiem izpildīt to, ko partija bija aprakstījusi savā partijas programmā. No viņa rakstītā izriet, ka Gobzema veidotās valdības apstiprināšana šobrīd ir atkarīga tikai no JKP lēmuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!