Foto: Saeimas administrācija

Saeimā pašlaik ir līdzīgs balsu sadalījums rezolūcijai, kas aicina valdību neatbalstīt ANO migrācijas paktu, tomēr neliels pārsvars varētu būt pakta pretiniekiem.

Rezolūciju par pakta noraidīšanu Saeimā iesnieguši nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti, Zaļo un zemnieku savienības deputāts Armands Krauze un pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko.

Partijas "Saskaņa" neatbalstīs rezolūciju, jo ir nepieciešama diskusija par pašu paktu, nevis par nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pozīciju, sacīja "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Tikmēr Jaunā konservatīvā partija šodien nekomentēja šo jautājumu. Iepriekšējās nedēļas balsojumos šī politiskā spēka pārstāvji atbalstīja rezolūcijas iekļaušanu parlamenta sēdes darba kārtībā.

Partija "KPV LV" Saeimas frakcija šajā jautājumā atbalstīs nacionālās apvienības pozīciju, jo ir pret "ultraliberālas" migrācijas politikas īstenošanu, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka politiķis Aldis Gobzems. Tāpat šī nostāja saistīta ar "KPV LV" iestāšanos par nacionālu valsti, skaidroja politiķis.

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" balsos pret VL-TB/LNNK sagatavoto rezolūciju, aģentūrai LETA apliecināja Laila Spaliņa. Politiskā spēka pārstāvji jau iepriekš Saeimas debatēs pauda iebildumus pret sagatavoto dokumentu. Deputāte Vita Anda Tērauda (AP) norādīja, ka ANO migrācijas pakts ir rekomendējošs, nevis juridiski saistošs un ka tas apstiprina valstu suverēnās tiesības migrācijas jomā. Savukārt nacionālās apvienības sagatavotais dokuments esot "pilns ar faktoloģiskām kļūdām", piemēram, tajā esot kļūdaini apgalvots, ka pakts mazina nacionālo valstu lomu lēmumos par imigrācijas jautājumiem.

Nacionālā apvienība ir rosinājusi šīs rezolūcijas pieņemšanu, tātad šī politiskā spēka deputāti to atbalstīs.

Zaļo un zemnieku savienības valde pieņēmusi lēmumu, ka neatbalsta ANO migrācijas paktu, aģentūrai LETA iepriekš sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Viņš norādīja, ka politiskais spēks nav migrācijas atbalstītāji, un saistībā ar šo paktu ZZS saskata riskus Latvijai tieši migrācijas dēļ. Svarīgākais gan esot tas, ka iepriekš pakts labu laiku nav bijis iztulkots latviešu valodā, lai gan starptautiskā vienošanās par tā tekstu bija panākta jau jūlija vidū, pauda ZZS politiķis.

Savukārt "Jaunās Vienotības" (JV) deputāti sēdē klātesošie deputāti balsos pret VL-TB/LNNK iesniegto rezolūciju, aģentūrai LETA pavēstīja JV frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins. Reizē vairāki JV deputāti ceturtdienas sēdē nepiedalīsies komandējumu dēļ.

Saeimā iesniegtajā rezolūcijā Ministru kabinets tiek aicināts nepievienoties ANO Globālās drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktam, jo dokuments esot pretrunīgs un ar vienpusīgu pozīciju, tajā esot pausts nacionālai valstij nepieņemams vēstījums un tas mazinot nacionālo valstu lomu lēmumos par imigrācijas jautājumos.

Rezolūcijā tiek arī pausts, ka deputāti stingri nepiekrītot tam, ka paktā esot ietverti tādi apgalvojumi, ka jebkāda migrācija, par nelegāla, ir cilvēka tiesības, ka tā ir neizbēgama, pozitīva un atbalstāma parādība un labklājības, inovāciju un ilgtspējīgas attīstības avots.

Dokumenta iesniedzēji arī norāda, ka pakts noklusējot imigrācijas radītos riskus valstu un sabiedrību drošībai, ekonomikai un identitātei.

Jau vēstīts, ka valdība ņems vērā Saeimas balsojumu jautājumā par Latvijas atbalstu ANO Migrācijas paktam, pirmdien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!