Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par Rīgas domes (RD) deputāta Viļņa Ķirša izteikumiem, ka Rīgas domes "korupcijas sejas ir [Rīgas domes priekšsēdētājs Nils] Ušakovs (S) un [vicemērs Andris] Ameriks (GKR)", saistībā ar situāciju, kad, sākoties apkures sezonai, vairākiem tūkstošiem rīdzinieku apkure nav pieslēgta, trešdien žurnālistus informēja pats Vilnis Ķirsis.

Deputāts skaidroja, ka resoriskā pārbaude sākta par iespējamu neslavas celšanu, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 157. pantā. Par resorisko pārbaudi viņš uzzinājis pagājušajā nedēļā, kad saņēmis zvanu no Valsts policijas un lūgts ierasties un paskaidrot savus izteikumus.

Resoriskā pārbaude saistīta ar viņa izteikumiem par siltuma sezonas sākumu Rīgā. Kā skaidroja Ķirsis, pirms apmēram mēneša vai pusotra Rīgā pieslēgts siltums daudziem, izņemot apmēram 20 tūkstošiem rīdzinieku, kuriem siltuma pieslēgšana aizkavējusies par nedēļu, divām.

Ķirsis skaidroja, ka aptuveni 20 gadus šo pakalpojumu sniedza AS "Rīgas siltums", bet šogad pirmo gadu konkursā uzvarējis "Siltumserviss Rīga", kuriem "pa galam nesanāca". Ķirsis skaidroja, ka šis uzņēmums sniedzis nekvalitatīvu pakalpojumu, un rīdzinieki no tā cietuši. Arī veids, kā uzņēmums uzvarējis iepirkumā, deputāta ieskatā, bija "ļoti savdabīgs". Proti, sākotnēji izsludināts konkurss, kurā "Rīgas siltums" virzījies uz uzvaru. Šis konkurss tika pārtraukts "bez saprotamiem iemesliem", un pēc laika izsludināts jauns iepirkums "pēc interesantiem atbilstības kritērijiem", skaidroja domnieks. Otrajā izsludinātajā konkursā uzvarējis "Siltumserviss Rīga".

Deputāts skaidroja, ka opozīcija iesniegusi lēmumprojektu, aicinot izveidot komisiju, lai izpētītu šo situāciju. Lēmumprojekts noraidīts, un deputāti varēja izteikt motivāciju par balsojumu. Tieši par izteikumiem runā par motivāciju domes sēdē sākta resoriskā pārbaude, uzskata Ķirsis. Turklāt, viņaprāt, visdrīzāk pārbaude sākta pēc Ušakova iesnieguma.

"Es balsoju par šo lēmumprojektu, jo šis ir uzskatāms piemērs saistībā ar "Siltumserviss Rīga" darbību, kādā veidā rīdzinieki cieš vienas partijas, proti, "Saskaņas" politiskās korupcijas dēļ. Ir skaidri redzams, ka rīdzinieki dabū salt. Vairāk nekā 20 tūkstoši rīdzinieku, uzsākoties šai apkures sezonai, ieraudzījuši rudeni ne tikai ārpus sava loga, bet arī rudens ienācis viņu mājās temperatūras izskatā, un tas ir noticis tieši vienas partijas korupcijas dēļ. Un, ja man rīdzinieki bieži jautā, kāda ir korupcijas seja, tad mēs katru domes sēdi varam redzēt divas Rīgas domes korupcijas sejas. Kamēr viņi sauļojas siltajās zemēs un savās jahtās, villās Monako, tikmēr rīdzinieki dabū salt," savā runā paudis Ķirsis.

Viņš žurnālistus informēja, ka tieši par šiem izteikumiem viņam policijā prasīti paskaidrojumi. "Kurš varēja sūdzēties?" retoriski vaicāja domnieks, piebilstot, ka minētas tika četras personas – "Saskaņa", Ušakovs, Ameriks un "Siltumserviss Rīga". Tā kā uz juridiskām personām šis pants neattiecas, tad, deputāta ieskatā, paliek tikai Ušakovs un Ameriks. Ķirsis pauda, ka Amerikam šādas lietas par neslavas celšanu neinteresējot, tāpēc, visticamāk, tas bijis Ušakovs.

Ķirsis gan norādīja, ka arī šodien no saviem vārdiem neatkāpjas un joprojām uzskata, ka "Rīgas dome un Rīgas aparāts ir pilns ar korupciju un Ušakovs ar Ameriku ir tās seja".

Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka policijā saņemts iesniegums, uz kura pamata 14. novembrī sākta resoriskā pārbaude par iespējamu personas goda un cieņas aizskaršanu.

Likumsargi skaidroja, ka, saņemot jebkuras personas iesniegumu, policijai jāreaģē, un, kā jebkurā situācijā, arī šajā gadījumā tiek izskatīta un pārbaudīta saņemtā informācija.

Aģentūra LETA ziņo, ka Ušakovs apstiprināja, ka vērsies pret Ķirsi policijā, jo deputāts esot melojis. "Ir lietas, ko drīkst un nedrīkst teikt publiski. Nedrīkst atklāti melot un teikt, ka es baudu dzīvi Monako dzerot "Mohito", lai gan sava mūža laikā esmu tur bijis divas reizes. Kaut kādām robežām ir jābūt," skaidroja mērs.

Ušakovs noliedza, ka viņu būtu aizvainojis Ķirša teiktais, par "korupcijas sejām". "Brīvā valstī var izmantot metaforas un citus mākslinieciskos izteiksmes līdzekļus. Taču savos izteikumos viņš neizmantoja vārdus "iespējams", ne "manuprāt", kas liecinātu, ka tas ir tikai viņa viedoklis, kas nozīmē, ka viņš publiski meloja," piebilda Rīgas domes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!