Foto: LETA
Arī piektās sarunas par valdības veidošanu pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema ("KPV LV") piedāvātā darba plāna nav viesušas skaidrību par valdības izveidošanas izredzēm, liecina politiķu teiktais pēc tikšanās.

Sestdien norisinājās piektā Gobzema vadītā tikšanās par valdības veidošanu. "KPV LV" kopā ar "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!" un Nacionālās apvienības pārstāvjiem turpināja pārrunāt topošās valdības veicamās reformas un to ieviešanas laika grafiku.

Ja sākotnēji bija paredzēts, ka 10 tikšanos laikā varētu izveidot valdību, tagad darba plānā jau ir paredzētas 13.

Darbs rit intensīvi, pēc tikšanās atzīmēja Gobzems. Sestdien politiķi runājuši par izglītības jomu. "Ir pilnīgi skaidrs, ka visām partijām ir vienots viedoklis, ka šādas reformas ir vajadzīgas," skaidroja "KPV LV" līderis. Taču jautājums par to, kā veikt reformas izglītībā vēl ir jāizdiskutē.

Lai gan, kā norādīja Gobzems, "KPV LV" ir ļoti elastīgs sarunās, partijai ir vairāki jautājumi, kurus tā turpinās uzturēt sarunās. Proti, par medikamentu cenu samazināšanu, par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) likvidēšanu, kā arī par azartspēļu ierobežošanu.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce uzsvēra: ir skaidrs, ka ir diezgan gan daudz kopīga redzējumā par to, kas ir jādara, taču vienlaikus ir arī atšķirīgi skatupunkti.

Izšķiroties par atbalstu Gobzema vadītajai valdībai, "Attīstībai/Par!" būs svarīgas trīs lietas. Pirmkārt, vienošanās par ambiciozu reformu plānu, tostarp par reģionālo, veselības aprūpes un izglītības reformu. Otrkārt, vienošanos par būtiskiem jautājumiem, tostarp cilvēktiesību jautājumiem. Un, treškārt, kā funkcionēs valdība un Saeima, ja nav paredzēts precīzs tās sadarbības modelis. Tā kā nav skaidrība par šiem procesiem, "Attīstībai/Par!" nav lēmusi par to, vai atbalstīs Gobzema valdību.

Arī ZZS skaidru atbalstu vēl nesteidz paust Gobzemam. ZZS līderis Edgars Tavars atzinīgi novērtēja, ka visi "politiskie spēki sēž pie galda un neakcentē "sarkanās līnijas" vai ideoloģiskās pretrunas, bet runā par darāmajiem darbiem". ZZS neliek un nav plānojusi likt šķēršļus Gobzema valdībai. ZZS prioritāte tagad ir diskutēt par topošās valdības darāmajiem darbiem.

Izteikti kritisks par piekto tikšanos reizi bija "Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš. "Ja runājam par valdības veidošanu, tad šodien mēs neesam, manuprāt, ne soli tuvāk tam," pauda Kariņš. "Jaunajai Vienotībai" ir virkne neatbildētu jautājumu. Piemēram, partiju apvienībai nav skaidrs par potenciālās valdības koalīcijas sadarbības modeli. "Gobzema kungs ir daudz runājis par tautas iesaisti, par visas Saeimas iesaisti, es tā vienkāršāk to tulkoju citādi: vai tik tās nav sānu durvis, kādā veidā veidot koalīciju, iesaistot "Saskaņu"?" pieļāva partiju apvienības līderis.

Sarunu gaitā panākta konceptuāla vienošanās par Saeimas un valdības sadarbības modeli. "Mēs visi bijām vienisprātis, ka lēmumu pieņemšanā pavisam noteikti kā lēmumu pieņēmēji nepiedalās parlamentā neievēlēta personas vai personas, kuras nav amatos izpildinstitūcijās, norādīja Gobzems.

Jautāts, vai "KPV LV" uztur savu ieceri padarīt valdības sēdes par slēgtām, Gobzems pauda, ka, ja tas būs izšķirošs jautājums, tad partija ir gatava diskusiju atstāt atvērtu. "Katrā gadījumā tas nebūs jautājums, kura dēļ nesastādīs valdību," uzsvēra premjera amata kandidāts.

Ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Aldim Gobzemam.

Valsts prezidents nule kā izvēlētajam valdības veidotājam Gobzemam tāpat kā viņa priekšgājējam Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam deva divas nedēļas, lai iezīmētu valdības aprises, panāktu Saeimas vairākuma atbalstu, kā arī iezīmētu iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamos darbus. Ja Gobzemam tas neizdosies līdz 10. decembrim (ieskaitot), tad Vējonis savu nomināciju atsauks un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!