Foto: LETA
Potenciālās Alda Gobzema ("KPV LV") vadītās valdības iespējamie sadarbības partneri un partija "KPV LV" lūgs Valsts prezidentam Raimondam Vējonim kopīgu tikšanos, lai pārrunātu pielaides valsts noslēpumam jautājumu, pēc otrās sarunas par valdības veidošanu pēc Gobzema piedāvātā darba plāna atzina politiķi.

Gobzems žurnālistus informēja, ka "KPV LV" organizēs tikšanos ar Valsts prezidentu, lai pārrunātu pielaides valsts noslēpumam jautājumu. Viņš gan uzsvēra, ka šis jautājums neskar tikai viņu. "KPV LV" ieskatā šis jautājums ir saistīts ar "demokrātijas potenciālu apdraudējumu".

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāvis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda, ka arī "Jaunā Vienotība" aicināja pārējās partijas kopīgi runāt ar Valsts prezidentu.

Politiķis vērsa uzmanību, ka šobrīd ir izveidojusies "ārkārtīgi mulsinoša situācija". Proti, ir saņemta informācija, ka ir nepieciešama papildu laiks, lai noskaidrotu, vai Gobzemam ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, taču nav skaidrs, kā organizēt potenciālās valdības darbu, kamēr pielaide nav saņemta.

Plānots, ka sarunās ar Valsts prezidentu piedalītos visi topošās valdības potenciālie partneri: "KPV LV", Nacionālā apvienība, Jaunā konservatīvā partija (JKP), Zaļo un zemnieku savienība, "Attīstībai/Par!" un "Jaunā Vienotība".

Vēstīts, ka iepriekš Satversmes aizsardzības birojs (SAB) secināja, ka ir nepieciešama papildu pārbaude, vai Gobzemam ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Jāatgādina, ka "KPV LV" iepriekš publicētajā potenciālās valdības deklarācijas projektā rakstīts, ka, lai stiprinātu demokrātiju, iecerēts nodrošināt automātisku pielaidi valsts noslēpumam Saeimas deputātiem un ministriem.

Ziņots, ka trešdien norisinājās otrās sarunas par valdības veidošanu pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētā premjera amata kandidāta Gobzema piedāvātā darba plāna. Pulksten 16 politiskie spēki pulcējās, lai pārrunātu sadarbības principus, domstarpību risināšanu, kā arī iekšējo un ārējo komunikāciju.

Tāpat šīs tikšanās laikā partijas pārrunāja topošās valdības Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju vadītāju un deputātu pienākumus un tiesības.

Jau rīt politiskie spēki sanāks uz trešo tikšanos, kurā "KPV LV" piedāvās sadarbības memorandu. Plānots, ka šīs tikšanās laikā notiks memoranda apstiprināšana un parakstīšana.

Ziņots, ka Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēma uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Gobzemam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!