Foto: DELFI

Par dižkoku sarakstā iekļauta bērza patvaļīgu nociršanu Apstādījumu saglabāšanas komisija kādam rīdziniekam piemērojusi 12 900 eiro sodu, portālu "Delfi" informēja Rīgas dome.

Apstādījumu inspekcijas galvenā inspektore šā gada martā konstatēja, ka kādā galvaspilsētas teritorijā ir nozāģēti visi zemesgabalā augošie koki. Starp upuriem bija arī bērzs, kas, pateicoties savam 89 centimetru diametram, bija iekļauts dižkoku datubāzē un pasludināts par vietējas nozīmes aizsargājamo koku.

Apstādījumu saglabāšanas komisija privātpersonai jau iepriekš liedza nocirst šo dižo bērzu, taču tā bez atļaujas saņemšanas motorzāģi pavērsa ne tikai pret šo koku, bet arī pārējiem teritorijā augošajiem kokiem.

Par dižā bērza nociršanu personai piemērots 12 900 eiro sods, bet par pārējiem kokiem nāksies segt zaudējumus vēl 1001 eiro apmērā.

Ministru Kabineta noteikumi nosaka, ka zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā. Teritorijas īpašniekam, neatkarīgi no tā, vai ir konstatējama vainīgā persona, zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu jāmaksā jebkurā gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!