Foto: Shutterstock

Gatavojoties gadumijai, VAS "Latvijas Pasts" iedzīvotājus aicina svētku dāvanas iegādāties, pareizi noformēt un nosūtīt laicīgi, lai tās līdz svētkiem sasniegtu adresātus, portālu "Delfi" informē uzņēmuma pārstāve Vineta Danielsone.

Vairāku valstu pasta operatori nosaka īpašus termiņus, līdz kuriem sūtījumam ir jābūt piegādātam šajās valstīs, lai adresāts to saņemtu līdz gadumijas svētkiem. Līdz šim šādu informāciju sniegušas piecas valstis. ASV sūtījumiem savulaicīgai piegādei jāatrodas 8. decembrī, Apvienotajos Arābu Emirātos – 13. decembrī, Ķīnā – 14. decembrī, bet Čīlē un Taizemē – 19. decembrī.

"Latvijas Pasts" atgādina, ka Eiropā sūtījumus ne vienmēr piegādā ar tiešo aviosatiksmi, tāpēc – jo tālāks būs galamērķis, jo ilgāku laiku sūtījums uzkavēsies ceļā. Ja starp valstīm nav tiešās aviosatiksmes un sūtījumi ceļo tranzītā starp citām valstīm, tie var kavēties pat līdz divām nedēļām.

Tas pats jāņem vērā, iepērkoties populārākajos ārvalstu internetveikalos – sūtījumi no Ķīnas un citu Āzijas valstu veikaliem uz Latviju ceļo tranzītā, izmantojot dažādu valstu pasta operatoru starpniecību, un pirmssvētku periodā, palielinoties apjomam, sūtīšanas laiks var ieilgt vēl vairāk.

Tikpat svarīgi ir sūtījumam norādīt precīzu adresi, īpaši pasta indeksu. Ja tiek norādīts kļūdains indekss, sūtījums ceļos ilgāk, jo tie tiek šķiroti pamatojoties uz norādīto indeksu. Jāpievērš uzmanība arī atbilstošas vērtības pastmarkām.

Noformējot sūtījumus, svarīgi pārzināt, kādus priekšmetus atļauts ievietot pasta sūtījumos. Vēstuļu korespondences sūtījumos aizliegts ievietot naudu, vērtspapīrus, dārgmetālus, dārglietas un juvelierizstrādājumus – konstatējot aizliegtas preces un priekšmetus, tajā skaitā naudu, kompetentas iestādes tos var konfiscēt jebkurā no sūtījumu ceļa posmiem.

Katrai valstij var būt noteikti papildu aizliegumi noteiktu preču nosūtīšanai pasta sūtījumos – pirms pārrobežu pasta sūtījuma noformēšanas jāpārbauda, vai izvēlēto priekšmetu ir atļauts ievest attiecīgajā valstī.

"Latvijas Pasts" atgādina, ka šogad pēdējais sūtījumu piegādes datums pirms Ziemassvētkiem ir 21. decembris, bet pirms gadumijas – 28. decembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!