Foto: F64

Drošības policija (DP) pagājušajā nedēļā aizturējusi trīs personas saistībā ar iepriekš sāktu kriminālprocesu par darbībām organizētā grupā, kas vērstas pret Latviju, kā arī palīdzību ārvalstij vērsties pret Latviju, portāls "Delfi" uzzināja DP.

Valsts drošību sargājošā iestāde informē, ka 17. oktobrī DP sākusi kriminālprocesu saistībā ar darbībām, kas vērstas pret Latviju, un kas, iespējams, veiktas nolūkā palīdzēt ārvalstij vērsties pret Latvijas drošību.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 80. panta 2. daļas par darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Satversmē neparedzētā veidā, ja to izdarījusi organizēta grupa un Krimināllikuma 81.1 panta par darbību nolūkā palīdzēt ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu vai valsts drošību.

Saistībā ar sākto kriminālprocesu 23. novembrī aizturētas trīs personas, kā arī DP veikusi sankcionētas kratīšanas ar aizturētajām personām saistītos objektos.

Kriminālprocesā, kurš sākts 17. oktobrī, trīs personām piemērots statuss – aizdomās turētais. Visām personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kriminālprocesā notiek izmeklēšana, un patlaban DP norāda, ka nevar sniegt plašākus komentārus par izmeklēšanas procesu.

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka viens no pagājušajā nedēļā aizturētajiem ir "Nepilsoņu kongresa" aktīvists Jurijs Aleksejevs. Iepriekš citā kriminālprocesā prokuratūra viņam uzrādījusi apsūdzību par nacionālā naida kurināšanu, par neatļautu šaujamieroču munīcijas glabāšanu, kā arī par bērnu pornogrāfijas apriti.

DP iepriekš informēja, ka šis kriminālprocess tika sākts 2017. gada 29. novembrī saistībā ar komentāriem, kuros pausts aicinājums "piebeigt visus fašistu izdzimteņus", kam saskaņā ar komentārā pausto pieder vairāku noteiktu tautību pārstāvji, kā arī vēršanās pret vienas tautas valodu, nodēvējot to par "fašistisku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!