Foto: LETA

Valsts prezidents uzņēmies lielu atbildību, ignorējot valsts drošības iestāžu signālus par pielaidi, un nominējot Ministru prezidenta amatam "KPV LV" izvirzīto kandidātu Aldi Gobzemu, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja apvienības "Attīstībai/Par!" šim amatam izvirzītais Artis Pabriks.

Viņš akcentēja, ka šādi prezidents uzņēmies līdzatbildību valdības veidošanā. Šobrīd vajadzētu sagaidīt prezidenta atgriešanos valstī, un tad sagaidīt viņa iesaisti valdības veidošanas procesā, jo sabiedrībai pēc iespējas ātrāk ir jāsaprot, kā un kas tas notiks Latvijā un valdībā.

Pabriks uzsvēra, ka tuvākajos mēnešos valdībai ir jāatrisina sasāpējuši finanšu jautājumi, un bez pielaidēm valsts noslēpumam šie jautājumi nav risināmi.

"Acīmredzot prezidentam ir bijuši kādi konkrēti argumenti par to, kas liek domāt, ka šī valdības veidošana varētu būt veiksmīga," sacīja Pabriks, atzīmējot, ka būtu "ļoti dīvaini" uzticēt valdības veidošanu kandidātam, zinot, ka partijas viņu izgāzīs.

Vaicāts, vai ir pareizi saklausīts viņa izteikums, ka partijas varētu izgāzt Gobzemu, Pabriks teica: "Tas ir mans jautājums". Viņš sacīja, ka atbildi uz to un prezidenta argumentāciju Gobzema virzīšanai nav dzirdējis.

Viņš arī izteicās, ka "Attīstībai/Par!" nav ne paudusi atbalstu Gobzemam valdības veidošanā, ne noliegusi to. Partijas ieskatā, ir virkne neatbildētu jautājumu. Tāpat partiju apvienība neesot pieņemams tas, ka, runājot par būtiskām plānotām reformām, otrdien ticis piedāvāts parakstīt konfidencialitātes līgumu, kas nozīmē, ka ne žurnālisti, ne sabiedrība neuzzinātu par sarunām un valdības veidošanas procesu.

Pabriks uzsvēra, ka "Attīstībai/Par!" neparakstīs šādu konfidencialitātes līgumu, jo tas ir pretrunā ar partijas pārstāvētajām interesēm un vērtībām.

Tāpat partiju apvienība pieprasīšot Satversmes aizsardzības birojam (SAB) un citām drošības institūcijām skaidrojumu, kā "mēs spēsim tālāk virzīties", ja pastāv šaubas par pielaidi nominētajam premjera amata kandidātam.

Pabriks sacīja, ka viņam otrdien bijušas tikšanās ar vairāku valstu vēstniekiem, un saņemts skaidrs signāls, ka, ja būs problēmas ar pielaidi valsts noslēpumam, Latvija tiks izslēgta no aprites, īpaši tas attiecas uz sadarbību, piemēram, NATO.

Pēc Pabrika teiktā, ir divas iespējas – vai nu prezidents šobrīd "nostāsies blakus Gobzemam", vai arī prezidentam ir jāatzīst, ka viņš ir kļūdījies.

"Mēs esam gatavi būt konstruktīvi, bet mēs nevarēsim iet uz priekšu, kamēr nedabūsim atbildes uz jautājumiem, kā valsts spēs turpmāk funkcionēt," partiju apvienības turpmāko iesaisti valdības veidošanas sarunās ieskicēja Pabriks.

Viņš sacīja, ka būtiski ir divi uzstādījumi – drošības uzstādījums un vērtību uzstādījums – kā un cik argumentēti Latvijas sabiedrība tiek informēta par valdības veidošanas procesu un par iecerēto reformu procesu. Pabriks teica, ka "Attīstībai/Par!" negrib būt tie, kas izgāž valdības veidošanas sarunas, bet negrib būt arī tie, kuri klusējot ļauj pieļaut kļūdas.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Gobzemam.

Saistībā ar pielaides valsts noslēpumam izsniegšanu Gobzemam ir nepieciešama papildu pārbaude, secinājis Satversmes aizsardzības birojs (SAB). Iespējamsm, tā varētu ilgt pat pusgadu, iepriekš pieļāvis SAB direktors Jānis Maizītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!