Foto: LETA
Loģiski būtu, ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis jau šodien nominētu nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu, tā pēc tikšanās ar Vējoni pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Krauze žurnālistus informēja, ka prezidentu interesējis, kas jauns valdības veidošanas sarunās noticis kopš pēdējās tikšanās ar viņu. ZZS prezidentam apliecināja, ka ir gatava runāt ar jebkuru premjera amata kandidātu, kuru Vējonis nominēs.

Latvijas Zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pauda, ka prezidentam šobrīd ir vairākas opcijas. Izvēloties starp "KPV LV" premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu un "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku, prezidentam jāvērtē, kurš iegūs balsu vairākumu Saeimā un pielaidi valsts noslēpumam. Kā arī prezidentam ir arī iespēja nominēt "cilvēku no malas".

Brigmanis aicināja prezidentu neapmaldīties šajās "trīs priedēs". Arī viņš piekrita, ka loģiski būtu, ja prezidents izdarītu izvēli un jau šodien nominētu nākamo premjera amata kandidātu.

Ziņots, ka Valsts prezidents pirmdien, 26. novembrī, atkārtoti tiekas ar 13. Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvjiem.

Prezidents jau ticies ar partijas "Saskaņa", partiju apvienības "Jaunā Vienotība" un ZZS pārstāvjiem. Vēl sekos tikšanās ar Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvjiem.

Pēc pulksten 10 Vējonis tiksies ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "KPV LV" pārstāvjiem. Ar šiem pārstāvjiem prezidents tiksies vienlaicīgi.

Kopīgu tikšanos iepriekš pieprasīja gan "Attīstībai/Par!", gan "KPV LV", lai pārrunātu valdības procesa veidošanas gaitu un viestu skaidrību par Valsts prezidenta piektdienas rīta izteikumiem.

Jāatgādina, ka intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Vējonis piektdien sacīja, ka, ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai, 26. novembrim, nespēs vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota.

"Protams, ka man ir plāns "B", kas partijām varētu nepatikt," sacīja Vējonis, uzsverot, ka pašreiz gan viņam neesot nekāda plāna par Saeimas atlaišanu. "Nē, es uz to pašlaik neiešu," sacīja prezidents, norādot, ka parlaments ir tikko sācis strādāt. Sīkāk par plānu "B" gan prezidents nevēlējās stāstīt, sakot, ka vēl cer uz to, ka partijas spēs vienoties un piedāvāt risinājumus.

Šie prezidenta izteikumi radīja politiķos neizpratni.

Vēstīts, ka arī otrdien, 20. novembrī, Vējonis tikās ar 13. Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvjiem, taču vienlaicīgi. Pēc šīs tikšanās prezidents aicināja politiskās partijas turpināt meklēt kopsaucējus, kā arī atzīmēja, ka šobrīd partijām sarunas jāsāk no jauna, izskatot arī citus iespējamos kandidātus uz Ministru prezidenta amatu. Tikšanās sekoja pēc JKP līdera Jāņa Bordāna nominācijas Ministru prezidenta amatam atsaukšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!