Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sestdien, 24. novembrī, tikās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

“Latviju un Ukrainu saista lieliskas divpusējās attiecības, kas ir balstītas uz aktīvu politisko dialogu un ciešu sadarbību dažādās jomās. Atzinīgi vērtējams Ukrainas pēdējo trīs gadu laikā paveiktais, stiprinot valsts aizsardzības spējas, stabilizējot ekonomiku, kā arī īstenojot nozīmīgas reformas turpmākai valsts attīstībai citās jomās. Tomēr vēl ir daudz darāmā, īpaši tieslietu, valsts pārvaldes un antikorupcijas jomās,” pēc tikšanās atzīmēja Valsts prezidents.

Vējonis sacījis, ka Latvija atbalsta Ukrainas virzību uz Eiropas Savienību un NATO, bet ES un Ukrainas asociācijas nolīgums un bezvīzu režīms ir spēcīgi instrumenti, lai veicinātu un padziļinātu ne tikai mūsu divpusējās attiecības, bet arī attiecības ar citiem Ukrainas partneriem Eiropā.

Vējonis norādījis: “Tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu pārrunājām drošības un humanitāro situāciju konflikta zonā Austrumukrainā. Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju Donbasā. Diemžēl Maskava neveic nekādus pasākumus, lai mazinātu notikumu eskalāciju. Azovas jūras blokāde ir vēl viens pierādījums Krievijas konsekventi destruktīvai reģionālajai politikai.”

“Latvija neatzīst nelikumīgās vēlēšanas Doņeckā un Luhanskā. Tāpat kā neatzīst Krimas un Sevastopoles pretlikumīgo aneksiju. Latvija pilnībā atbalsta Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti. Tāpēc Krievijai noteiktās sankcijas ir jāatstāj spēkā līdz pilnīgai Minskas nolīgumu izpildei,” uzsvēra Valsts prezidents.

Valsts prezidents no 23. novembra līdz 25. novembrim oficiālā vizītē apmeklē Ukrainu. Dienas turpinājumā Raimonds Vējonis piedalījās Golodomora piemiņas forumā “Ukraine remembers, the World Acknowledges”, kā arī apmeklēs Golodomora upuru piemiņas memoriālu.

Oficiālās vizītes laikā Valsts prezidentam plānotas arī tikšanās ar Ukrainas premjerministru Volodimiru Groismanu un Krimas tatāru pārstāvjiem, kā arī vizītes noslēgumā Valsts prezidentam paredzēts Austrumukrainas apmeklējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!