Foto: Publicitātes attēls

Kurzemes rajona tiesa Liepājā 22. novembrī pieņēmusi lēmumu kāda uzņēmuma valdes locekli par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ar ko valstij nodarīts aptuveni 177 000 eiro zaudējums, sodīt ar astoņu mēnešu cietumsodu.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors apsūdzēto saucis pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas. Saskaņā ar celto apsūdzību apsūdzētais bijis kādas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) valdes loceklis, kas ir saimnieciskās darbības faktiskais veicējs.

Apsūdzētā kā uzņēmuma vadītāja pienākums bijis aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus un nodevas un kārtot grāmatvedību.

Lai izvairītos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, samazinot valstij maksājamo nodokļu summu, apsūdzētais uzņēmuma vārdā noformējis vairākus fiktīvus darījumus, kas saturēja nepatiesu informāciju, neatbilda darījumu faktiskajai norisei.

Apsūdzētais norādījis šos darījumus uzņēmuma deklarācijās. Rezultātā uzņēmums izvairījās no nodokļu nomaksas, neiemaksājot valsts budžetā 177 839,48 eiro, tādējādi nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā.

Apsūdzētais savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos nav atzinis.

Trešdien, 22. novembrī, Kurzemes rajona tiesa, izvērtējot lietā iegūtos un pārbaudītos pierādījumus, kā arī valstij nodarīto materiālo zaudējumu, atzina apsūdzēto par vainīgu un sodīja viņu ar reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz trīs gadiem.

Daļēji saskaitot sodu no iepriekšēja tiesas sprieduma kā galīgais sods apsūdzētajam noteikta brīvības atņemšana uz astoņiem mēnešiem, naudas sods 12 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā 4560 eiro, kā arī atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!