Pateicībā par cilvēkmīlestību un nesavtīgo darbu, ko ārsti, māsas un citi mediķi ik dienas veic, komponists Jānis Lūsēns un dzejnieks Normunds Beļskis Latvijas simtgadē veltījis visiem Latvijas mediķiem dziesmu "Dzīvības zvaigzne".

Dziesmu izpilda Austrumu slimnīcas koris "Stella Vitalis", kurā dzied slimnīcas ārsti, medicīnas māsas, slimnieku kopēji un citi darbinieki, un tautā iemīļotais dziedātājs Daumants Kalniņš. Videoklipu veidojis režisors Arvīds Babris ar savu radošo komandu, stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas komunikācijas speciāliste Aija Lietiņa.

"Dziesmas iniciators bija Normunds Beļskis, ar kuru sen esam pazīstami. Normunds jau ilgus gadus līdztekus savai radošajai darbībai vada Rīgas Austrumu slimnīcas Sabiedrisko attiecību daļu, un labi zina, kas slimnīcā notiek, cik lielu darbu dakteri dara, kā viņi jūtas, kādas ir viņu problēmas, veiksmes un neveiksmes. Normundam jau kādu laiku bija doma, ka ārstiem, māsām un citiem slimnīcā strādājošajiem vajag dziesmu, kas ne gluži glorificē šo darbu, bet atklāj tā dažādās puses. Un tad kādu nakti viņš man atsūtīja savu dzejoli – "Dzīvības zvaigzne"," sacījis komponists Lūsēns.

Dzejolī ietvertais vēstījums viņu uzreiz uzrunājis, radot vēlmi to pārvērst dziesmā. "Normunds raksta dzeju tad, kad viņš jūt un viņa sirds saka, ka vajag. Tā ir tā lielā atšķirība, ka viņam tas noteikti nebija pasūtījuma darbs. Un arī man ne. Gadu gaitā man ir izveidojušās diezgan tuvas attiecības ar brīnišķīgo "Gaiļezera" kolektīvu, kas man ir palīdzējis dažādu veselības problēmu gadījumā. Ārstu darbs ir ārkārtīgs garīgs sasprindzinājums, perifērās redzes darbināšana visos virzienos vienlaikus, tāpēc uzskatu, ka ārsti ir pelnījuši gan savu dziesmu, gan labas algas," saka komponists.

Rīgas Austrumu slimnīcas koris "Stella Vitalis" šo dziesmu izraudzījies par slimnīcas himnu un izpildījis jau vairākos slimnīcai nozīmīgākajos pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!