Foto: Saeimas administrācija

"Sabiedrība par atklātību – "Delna"" un citas organizācijas nosūtījušas Saeimas prezidijam vēstuli, aicinot uzlabot pieejamo informāciju par parlamentu un deputātu darbu, portālu "Delfi" informēja "Delna".

Vēstuli 22. novembrī kopīgi nosūtījusi "Delna", portāls "manabalss.lv", Sabiedriskās politikas centrs "Providus", organizācija "Datu skolu" un vairāki pilsoniskās sabiedrības aktīvisti.

"Delna" paskaidroja, ka daļa informācijas par Saeimas darbu jau ir publiski pieejama, tomēr pastāv vairākas problēmas. Piemēram, informācija var būt grūti pieejama – vai nu grūti atrodama mājas lapā, vai arī tā speciāli jāpieprasa, iesniedzot atsevišķu iesniegumu.

Saeimas mājas lapā pieejamie dati, piemēram, par Saeimas komisiju sēžu apmeklējumu vai Saeimas budžetu, nav nodrošināti atvērto datu formā, akcentēja "Delna". Tas apgrūtina šo datu tālāko izmantošanu.

Savukārt daļa informācijas par deputātu darbu netiek apkopota vispār, brīdināja "Delna". Piemēram, Saeimas komisiju sēžu protokolos netiek norādīti deputātu individuālie balsojumi par likumprojektu.

Saeimas darba atklātības veicināšanai organizācijas un pilsoniskās sabiedrības aktīvisti ierosina piecus uzlabojumus. Pirmkārt, nodrošināt informāciju par Saeimas deputātu darbu, tostarp atvērto datu formātā. Otrkārt, nodrošināt datus par parlamenta budžetu un tā izlietojumu.

Treškārt, nodrošināt datus par visiem Saeimas darbiniekiem un viņu amatiem kopējā Saeimas struktūrā. Ceturtkārt, nodrošināt ērtu pieeju Saeimas un Saeimas komisiju sēžu darba kārtībām.

Un piektkārt, publicēt Saeimas komisiju sēžu audioierakstus internetā.

Vēstīts, ka 13. Saeimas prezidiju ievēlēja 6. novembrī.

Atklātā balsojumā ar vēlēšanu zīmēm par 13. Saeimas priekšsēdētāju ievēlēta Ināra Mūrniece, kas parlamentā pārstāv Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA). Par balsoja 44 deputāti, bet "pret" 32 deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja biedra amatā deputāti ievēlēja Dagmāru Beitneri-Le Gallu no Jaunās konservatīvās partijas (JKP). "Par" balsoja 65 deputāti, bet "pret" – 34 deputāti.

Ar 65 balsīm "par" un 31 balsi "pret" Saeimas priekšsēdētāja biedra amatā ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere no partiju apvienības "Jaunā Vienotība".

Savukārt Saeimas sekretāra amatā ievēlēts Andrejs Klementjevs no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa", par kuru balsoja 55 deputāti, bet pret – 32 deputāti.

Saeimas sekretāra biedra amatā ievēlēta Marija Golubeva no partiju apvienības "Attīstībai/Par!". "Par" balsoja 64 deputāti, bet "pret" – 34 deputāti.

Saeimas Prezidijs sastāv no Saeimas priekšsēdētāja, diviem viņa biedriem, Saeimas sekretāra un viņa biedra. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Prezidija locekļi nosaka iekšējo kārtību un darba gaitu Saeimā, dod atzinumus un virza tālāk saņemtās lietas visos Saeimas kārtības rullī paredzētajos gadījumos, sastāda Saeimas sēžu darba kārtību, tiekas ar ārvalstu amatpersonām, kā arī veic virkni citu pienākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!