Foto: F64
Pirmajā dienā pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājuma partijām piedāvāt premjera kandidātu ar vairākuma atbalstu Saeimā pārstāvētie politiskie spēki vēl nesteidzās uzņemties iniciatīvu oficiālu sarunu aizsākšanā.

Tajā pašā laikā starp partijām arī šodien norisinājās neformālas konsultācijas par nākamā Ministru kabineta izveidi.

Intensīvākas neformālas sarunas par valdības veidošanu gaidāmas tuvākajās dienās. Politiķi gan vairās nosaukt konsultāciju oficiālu laiku un vietu.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) pagaidām neplāno rosināt sarunas par valdības veidošanu, bet citu partiju iniciatīvai varētu atsaukties, sacīja JKP līderis Jānis Bordāns. Politiķis norādīja, ka JKP pagaidām pavēros situāciju, bet kopumā partija ir atvērta sarunām. Bordāns akcentēja, ka JKP arī iepriekš runāja ar visiem potenciālajiem partneriem, kas arī sekmējis to, ka Saeimā panākta vienošanos par parlamenta komisijām.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce apstiprināja, ka notiek konsultēšanās ar Saeimā ievēlētajām tā dēvētajām labēji centriskajām partijām. Politiskā spēka pozīcija ir pragmatiski nonākt pie kopīga lēmuma par valdības veidošanu. Pūce cer, ka turpmākajās dienās šajā jautājumā būs ātrāks progress.

Partijas "KPV LV" politiķis Aldis Gobzems atkārtoti aicināja nesteidzināt politisko spēku, kurš šīs lietas apspriedīs "mierīgā režīmā". Viņš vēlreiz pauda pārliecību, ka "KPV LV" ir vienīgā partija, kura var izveidot Ministru kabinetu pašreizējā parlamentā, un kura uztur savu kandidatūru uz premjera posteni. Politiķis piebilda, ka vairākumu būs iespējams iegūt ar "pacietīgu un viedu rīcību".

Kā ziņots, Vējonis otrdien pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26. novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju.

Vējonis atzina, ka tikšanās laikā 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji viņu informēja, ka pagaidām nevienam no līdz šim izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav izteikta vairākuma atbalsta parlamentā.

Valsts augstākā amatpersona norādīja, ka konsultācijas tiks turpinātas jaunnedēļ, 26. novembrī. Vējonis no politiķiem sagaida aktīvu rīcību, izvirzot priekšlikumus iespējamajam Ministru prezidenta amata kandidātam, kam būtu atbalsts parlamentā. Vējonis pauda, ka pašlaik nepieciešams izveidot ilgstoši darboties spējīgu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!