Foto: Shutterstock

Šogad Valsts ieņēmumu dienestā (VID) uzsākti seši kriminālprocesi par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā, kuros darbības sfēra ir gaļas produktu vairumtirdzniecība vai tirdzniecība un gaļas pārstrāde, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Kā trešdien vēstīja "Latvijas Avīze", par zemu cenu, izmantojot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmas, valstī masveidā ieved importa cūkgaļu.

VID portāls "Delfi" uzzināja, ka šā gada martā ieņēmumu dienesta amatpersonas apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Aizdomīgajos darījumos iesaistīto uzņēmumu pamatdarbības veids bija gaļas produktu vairumtirdzniecība.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru.

Noziedzīgajā shēmā bija iesaistīti trīs reāli strādājoši uzņēmumi un desmit uzņēmumi ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm, tai skaitā viens Lietuvas uzņēmums, kura amatpersona ir Latvijas pilsonis.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma veiktajām darbībām VID NMPP ir uzsākts kriminālprocess. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta.

VID norāda, ka tāpat, saskaņā ar likumu Par VID un "Par nodokļiem un nodevām", kā arī Kriminālprocesa likumu, tas nedrīkst nosaukt konkrētu uzņēmumu nosaukumus vai personas.

"Latvijas Avīze" rakstīja, ka šis gads cūkkopības nozarei visā Eiropas Savienībā izvēršas smags. Graudi, kas veido 70% no lopbarības izmaksām, sadārdzinājušies par 33%, bet gaļas iepirkuma cena krītas, veidojot disonansi ar ražošanas izmaksām. Līdz ar to katrs mēnesis nozarei ir mīnusos.

Par to, ka kaut kas šajā nozarē nav kārtībā, vēsta statistika, uzsver medijs.

"Latvijas Avīze" skaidro, ka Latvijas cūku audzētāji nodrošina tikai 57 – 60% no valstij nepieciešamā cūkgaļas pašpatēriņa. Tikmēr tie paši audzētāji asociācijai ziņo, ka pārstrāde no vietējās cūkgaļas "kratās" vaļā.

"Viens otrs skaidri pasaka – man nevajag tavas cūkas, ja varu dabūt beļģu, poļu vai vācu cūkgaļu par krietni zemāku cenu. Tas apliecina vienu – par zemu cenu valstī masveidā ieved importa cūkgaļu. Loģiski rodas jautājums, kā tad tas iespējams, ja reiz cūkgaļas iepirkuma cena plus mīnus vienāda visā Eiropā? Kur tad paliek kautuves un transporta izdevumi, un kā uz Latviju var atvest lētāku gaļu nekā uz vietas ražoto? Atbilde uzprasās pati par sevi – joprojām pie vainas ir PVN shēmas. To apstiprina arī asociācijā," minēts publikācijā.

"Mēs domājam, ka šie PVN karuseļi darbojas ļoti lielā apmērā. Turklāt nevaram runāt par vienlīdzīgiem spēles noteikumiem kopējā ES gaļas tirgū, kad esam to piecu nelaimīgo valstu skaitā, kur gaļai ir šis augstais 21% PVN. Tad kā mēs varam konkurēt ar beļģu, poļu vai vācu ražotāju? Tās ir muļķības, ka viss ir kārtībā, jo PVN ir nulle, ja ir ārpusvalsts darījums. Ir ļoti daudz firmu, kas māk šo izmantot, lai stabili nopelnītu 21%," saka Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!