Foto: DELFI
Mediķu atalgojuma palielināšanai par 20% janvārī vajadzētu ap 7,25 miljoniem eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Kā iepriekš informējusi Veselības ministrija (VM), lai nākamgad par 20% palielinātu mediķu atalgojumu, kā arī segtu virsstundu apmaksu, nepieciešami kopumā 103 miljoni eiro, tostarp 90 miljoni nepieciešami VM resorā strādājošajām ārstniecības personām, bet vēl 13 miljoni eiro - citu resoru ārstniecības personām. No kopējās nepieciešamās summas 16 miljoni eiro nepieciešami virsstundu apmaksai.

Ņemot vērā to, ka vēl nav izveidota valdība un pieņemts 2019.gada budžets, janvārī valsts funkcijas tiks nodrošinātas ar pagaidu budžetu, bet atsevišķiem jautājumiem iecerēts meklēt īpašus risinājumus. Patlaban pašreizējā valdība plāno aicināt 13.Saeimu pieņemt likuma grozījumus 2019.gada budžeta pieņemšanas aizkavēšanās dēļ radušos problēmu risināšanai.

Finanšu ministrijas minēto problēmjautājumu lokā gan nav mediķu atalgojuma palielināšana par 20% no gada sākuma, turklāt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādījusi, ka, lai lemtu par papildu naudu mediķu algu palielināšanai, ir jāizveido jaunā valdība.

Arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) sacīja, ka vēl viens neatrisināts jautājums ir mediķu atalgojuma palielināšana, sākot ar janvāri. Viņa gan solīja, ka 13.Saeimā strādās, lai panāktu, ka mediķu atalgojuma palielinājums par 20% tiek nodrošināts pēc iespējas ātrāk.

Ministre uzskata, ka mediķu atalgojuma jautājumam jākļūst par jaunievēlētās Saeimas jautājumu, jo visi politiskie spēki priekšvēlēšanu periodā solījuši palielināt mediķu algas. Arī tagad, klausoties politiķu pausto, Čakša ir pārliecināta, ka visi atbalsta mediķu atalgojuma palielināšanu.

Čakša norādīja, ka mediķu atalgojuma palielināšana par 20% jau janvārī būs viens no jautājumiem, kurš noteikti atradīsies Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas darbakārtībā.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) joprojām norāda, ka pašreizējai valdībai nav pilnvaru mediķu atalgojuma palielināšanai nākamgad.

Kā trešdien pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja premjers, ar lēmumu par pagaidu budžeta principiem tiks nodrošināta daļa no solītā pieauguma veselības nozarei, piemēram, tiks nodrošināta papildus samaksa par virsstundām, kā arī tiks nodrošināta atkāpe no budžeta deficīta.

Tajā pašā laikā Veselības ministrija (VM) nākamnedēļ solījusi valdībā iesniegt informatīvo ziņojumu par straujāku atalgojuma pieaugumu mediķiem no 2019. gada. Vaicāts, ko tieši šī valdība nākamnedēļ varētu lemt saistībā ar mediķu atalgojuma pieaugumu, Kučinskis sacīja, ka Ministru kabinets izskatīs VM informatīvo ziņojumu, kurā būs ietverti ieteikumi turpmākai rīcībai.

Lūgts precizēt, vai tie būs ieteikumi jaunajai Saeimai palielināt budžetu veselības nozarei, Kučinskis piebilda, ka "to, ko šī valdība varēja izdarīt ar nākamā gada budžetu, mēs esam izdarījuši, mums vairs nav pilnvaru".

Arī Reizniece-Ozola (ZZS) žurnālistiem sacīja, ka valdības lemtais par pagaidu budžeta principiem neatrisinās visus jautājums, piemēram, mediķu atalgojuma pieaugumu.

Lūgta precizēt, vai ar trešdien valdībā lemto par pagaidu budžetu visas mediķu prasības netiks pilnībā apmierinātas, Reizniece-Ozola norādīja, ka, lai lemtu par papildu naudu mediķu algu palielināšanai, ir jāizveido jaunā valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!