Foto: DELFI
Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs būs Māris Kučisnkis (ZZS), trešdien nolemts pirmajā komisijas sēdē.

Kučinskis šobrīd arī turpina pildīt Ministru prezidenta pienākumus līdz jaunas valdības apstiprināšanai. Viņa kandidatūru neatbalstīja Juris Jurašs (JKP), viņš atgādināja, ka pār Kučinski gulstas aizdomu ēna par iespējamu Korupcijas un novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegtās informācijas izpaušanu. Jurašs virzīja Inesi Lībiņu-Egneri (JV) augstajā amatā, taču viņa nepiekrita kandidēt.

Pēc sēdes Kučinskis žurnālistiem pauda, ka neatkarīgi no Juraša balsojuma komisijā valdīs godīga attieksme pret pilnīgi visiem procesiem, kas notiek valstī. Tāpat viņš vērsa uzmanību, ka sākotnēji komisijai vajadzēs strādāt ar vispārīgiem jautājumiem, kamēr tās locekļi saņem pielaidi valsts noslēpumam.

Komisijas priekšsēdētāja biedre būs Lībiņa-Egnere, bet komisijas sekretārs – Daniels Pavļuts (A/P).

Nacionālās drošības komisijā strādā pa vienam deputātam no katras frakcijas. Komisijā strādās Lībiņa-Egnere, Kučinskis, Jurašs, Pavļuts, kā arī Valērijs Agešins (S), Aldis Gobzems ("KPV LV") un Ināra Mūrniece (NA).

Kā norāda Saeimas Preses dienestā, Nacionālās drošības komisija izskata jautājumus, kas skar Latvijas drošību un aizsardzību, kā arī ar šo sfēru saistītās ekonomiskās, politiskās, sociālās, militārās, zinātniskās, tehniskās un citas intereses. Komisija veic parlamentāro uzraudzību pār valsts drošības iestādēm – Satversmes aizsardzības biroju, Militārās izlūkošanas un drošības dienestu un Drošības policiju.

Komisijas uzdevumos ietilpst arī Nacionālās drošības koncepcijas apstiprināšana. Tāpat komisija akceptē un pārrauga nacionālās drošības vajadzībām piešķirto budžeta līdzekļu izlietojumu, kā arī izvērtē valsts drošības iestāžu budžetu projektus.

Saeimā darbojas 16 komisijas. Tās strādā noteiktā likumdošanas jomā, uzrauga izpildvaras darbību, kā arī veic citus komisijas darba specifikai atbilstošus uzdevumus. Saeimas komisijas sagatavo izskatīšanai lietas, kas tiek apspriestas Saeimas sēdēs. Pamatojoties uz Saeimas lēmumiem, komisijas izskata likumprojektus, priekšlikumus un iesniegumus.

Ziņots, ka otrdien Saeima ārkārtas sēdē apstiprinājusi deputātus darbam parlamenta komisijās. Vairāk par komisiju sastāvu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!