Foto: LETA
Rīgas domes (RD) mērs Nils Ušakovs (S) trešdien, 21. novembrī, atlika balsojumu par Aivara Krasnogolova iecelšanu Rīgas bāriņtiesas vadītāja amatā uz trešo termiņu.

Balsojumu Ušakovs atlika, jo sēdē nebija kvoruma.

Lēmumprojekts paredzēja, ka savu trešo termiņu šajā amatā Krasnogolovs sāktu 10. decembrī.

Bāriņtiesas vadītāja amatu Krasnogolovs ieņem kopš 2008. gada decembra, bet iepriekš viņš bāriņtiesā bijis arī priekšsēdētāja vietnieks un Juridiskās nodaļas vadītājs.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija pēc RD lūguma šā gada vasarā izvērtēja Rīgas bāriņtiesas darbu pēdējos trīs gados, secinot, ka tās darbībā regulāri konstatētas nepilnības un trūkumi. Turklāt bāriņtiesas priekšsēdētājs daļēji pārkāpjot ētikas principus, ir pieļāvis rīcību, kas nelabvēlīgi ietekmē profesijas prestižu.

RD arīdzan atlika lēmumprojekta izskatīšanu, kas par bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieci paredzēja atkārtoti iecelt Inesi Ērgli.

Šai sēdei deputāts Jurģis Klotiņš (NA) iesniedza priekšlikumus rīkot atklātus konkursus uz Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka amatiem. Šos priekšlikumus deputātu vairākums noraidīja.

"Uzskatu, ka pašvaldībai ir iespēja rīkot atklātu konkursu. Cienu Krasnogolova pieredzi šajā amatā, bet uzskatu, ka Rīgas pašvaldībai ir jātiecas pēc pārvaldības, kurā vadošās amatpersonas izraugās konkursos. Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija ir norādījusi uz nepilnībām," priekšlikumus pamatoja Klotiņš.

Olafs Pulks (V) komentēja, ka atbalstīja Klotiņa priekšlikumu, jo šādu prasību opozīcija iesniedza jau pirms pusgada. "Žēl. Mēs būtu pārbaudījuši, vai Krasnogolovs ir labākais vadītājs šim amatam," balsojumu pamatoja deputāts. Viņam pievienojās arī Vilnis Ķirsis (V), sakot, ka "bez "Saskaņas" biedru kartes nav pat sētnieki Rīgas Centrāltirgū".

Imants Keišs (JKP) piebilda, ka iedzīvotājiem ar bāriņtiesu ir grūti saskaņot pieņemšanas laikus. Deputāts uzskata, ka Krasnogolovs par šādu situāciju ir atbildīgs, jo izstrādā iekšējās kārtības noteikumus. "Tas ir represīvs orgāns. Rīgā nav, kur aiziet, lai ģimene saņemtu juridisku konsultāciju," teica Keišs.

Ieva Holma (NA) klāstīja, ka 10 gadi ir pietiekami ilgs laiks, ko vienai personai pavadīt amatā. Viņasprāt, ir pienācis laiks pārskatīt bāriņtiesas darbu un atrast labāko personu šim amatam.

Arī Jānis Ozols (JKP) pievienojās kritikai, ka Krasnogolovs amatā ir bijis gana ilgi. "Ja Krasnogolovs būtu labākais, viņš konkursā uzvarētu," teica Ozols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!