Foto: Publicitātes attēli

Rīgas domes (RD) deputāti trešdien, 21. novembrī, atbalstīja Zaķusalas lokālplānojuma nodošanu publiskajai apspriedei, kurā pašvaldība paudusi ieceri iekārtot gājēju promenādi un dzīvojamo māju rajonu.

Lokālplānojums, ko izstrādājusi SIA "Metrum", attiecas uz aptuveni 34 hektārus plašu teritoriju, kas atrodas uz dienvidiem no Salu tilta.

Publiskā apspriede ilgs četras nedēļas, kuru laikā notiks publiskās apspriešanas sanāksme.

Lokālplānojuma mērķis ir rast risinājumus turpmākai teritorijas ilgtspējīgai attīstībai, kā arī attīstīt Zaķusalas publisko ārtelpu, veicinot ūdens un krastmalu izmantošanu rekreācijai.

Zaķusalā plānots mainīt teritorijas atļauto izmantošanu, samazinot līdzšinējo apbūves stāvu skaitu no atļautajiem 25 un vairāk uz sešiem līdz 17 stāviem. Līdzšinējo apstādījumu un dabas teritoriju plānots saglabāt arī turpmāk.

Lokālplānojums paredz pārcelt daļu Zaķusalas krastmalas dziļāk salas iekšienē, tādējādi Daugavas krastu atbrīvojot no transporta satiksmes un padarot to publiski pieejamu gājējiem. Galvenajām ielām plānots radīt perpendikulārus piebraucamos ceļus, kas apkalpos dzīvojamo ēku blokus iekškvartālu teritorijās.

RD trešdien arīdzan atbalstīja ieceri SIA "Merks" iemainīt Zaķusalas krastmalu pret pagaidām vēl neizbūvētu ielu.

RD Īpašuma departamenta Īpašuma atsavināšanas pārvaldes priekšnieka vietniece īpašuma iegādes jautājumos Elita Rorbaka pastāstīja, ka uzņēmumam pirms maiņas iela būs jāuzbūvē un jānodod ekspluatācijā. "Šis ir konceptuāls lēmums, jo vēl paies ilgs laiks līdz būvniecības procesa realizēšanai," norādīja Rorbaka.

Lokālplānojumā ir izstrādāta velo infrastruktūras attīstības shēma, kā arī priekšlikums par jauna sabiedriskā transporta maršruta izveidi.

Abi Zaķusalas krasti paredzēti publiski pieejami gājējiem un velobraucējiem, skrējējiem un makšķerniekiem, kā arī ūdens transporta lietotājiem. Daugavas krastmala iecerēta kā "urbāna" promenāde, savukārt Mazās Daugavas krasts kā rekreācijas un aktīvās atpūtas zona.

Izstrādājot lokālplānojumu, atrastas aizsargājamas augu sugas un biotopi. Tie atrodas dabas un apstādījumu teritorijā, bet to saglabāšanai ir iekļautas prasības apbūves noteikumos.

Zaķusalas televīzijas tornis ir atzīts par reģionālas nozīmes paaugstinātas bīstamības objektu, jo tajā uzstādītas elektromagnētisko lauku izstarojošas lieljaudas iekārtas.

Lokālplānojuma izstrādes laikā notikušas diskusijas ar Veselības inspekciju, attīstītāju un citām iesaistītajām pusēm. Secinājums bijis tāds, ka starojuma mērīšana ir Veselības inspekcijas kompetencē, taču tāda līdz šim nav veikta.

"Man būtu būtiski saprast, vai jautājumi par elektromagnētisko starojumu ir ņemti vērā. Nav noslēpums, ka tas ir stiprākais raidītājs Latvijā. Mani satrauc iespējamie veselības riski potenciālajiem Zaķusalas iedzīvotājiem," kolēģiem pirms balsojuma no tribīnes teica deputāts Mārcis Kūlis (JKP).

Deputāts izpētījis, ka jau šobrīd spēkā ir normatīvie akti, kas jāņem vērā lokālplānojuma ieviešanā. Turklāt Eiropas Savienības rekomendācijas ir spēkā jau kopš 1999. gada un jāievēro arī Latvijai.

Lokālplānojumā ieskicētās ieceres RD plāno īstenot aptuveni 30 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!