Foto: LETA
Lai atbalstītu dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu jomas attīstību uzņēmums SIA "Mikrotīkls" ziedojis 250 000 eiro Latvijas Universitātei (LU), portāls "Delfi" uzzināja LU.

Līdzekļus LU plāno izmantot esošo augstskolas projektu turpināšanai un pilnveidošanai.

Kopš 2015. gada – 2015., 2016., 2017. un 2018. gadā – LU no mecenāta "Mikrotīkls" saņēmusi četrus ziedojumus divu miljonu eiro apmērā, kas novirzīti dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu attīstīšanai. LU fonds šos ziedojumus administrē, kā arī seko līdzi projektu attīstībai.

"SIA "Mikrotīkls" ziedojumi ir fundamentāli atvēruši jaunas iespējas LU dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu jomas pētniekiem realizēt savas zinātniskās ieceres. LU fonds ir gandarīts par pētnieku sasniegumiem un esošo sadarbību ar mecenātu," paudusi LU fonda izpilddirektore Laila Kundziņa.

Liekot lietā iepriekšējos "Mikrotīkla" ziedojumus, LU pētnieki un mācībspēki ir īstenojuši 16 projektus, tostarp veikta pirmā LU zinātnieku ekspedīcija uz Antarktiku, izveidota eksperimentāla laboratorijas kristālu audzēšanas iekārta, starpdisciplināra pētījuma ietvaros izdota grāmata "Senākie iedzīvotāji Latvijas teritorijā. No kurienes esam nākuši?", izstrādāta nieru audzēja agrīnās diagnostikas metode, tāpat realizēti vairāki projekti studiju un pētniecības vides uzlabošanai: IT radošās darbnīcas, pilnveidota pieejamā infrastruktūra Fizikas nodaļā, izveidots mūsdienīgs Eiropas līmeņa datorzinātnes studiju programmu piedāvājums un citi.

Turklāt turpinās 17 dažādu jomu ilgtermiņa projekti: LU Dabas mājā ir ierīkots Baltijā pirmais Redzes ergonomikas kabinets, kur redzes speciālisti veic unikālus redzes ergonomikas pētījumus, šobrīd tiek veidota 4.–7. klašu skolēnu dabaszinātņu, matemātikas un programmēšanas skolas programma "Prātnieku laboratorija", tiek izsekoti un raksturoti audzēju rezistento mikrošūnu veidošanās procesi.

Tāpat turpinās pētījumi un starptautiska sadarbība ar kardiologiem, lai mazinātu kardiovaskulāro mirstību pacientiem ar perifēro artēriju okluzīvu slimību (PAOS) perioperatīvajā periodā, tiek detalizēti izpētīti dabā esošie mikrokompartmenti, lai radītu organisku savienojumu sintēzes nanoreaktoru. Tāpat tiek izmaksātas stipendijas doktorantūras studentiem dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu jomā un turpinās citi projekti.

Nodibinājums "Latvijas Universitātes fonds" darbojas kopš 2004. gada un ir filantropijas organizācija, kas rūpējas par izciliem, centīgiem, studentiem, pedagogiem, zinātniekiem un arī izciliem izglītības, zinātnes un kultūras darbiniekiem sadarbībā ar izglītību atbalstošiem mecenātiem un partneriem.

"Mikrotīkls" ir Latvijas uzņēmums, kas ražo datortīklu aprīkojumu. Tā pamatprodukcija ir bezvadu iekārtas un maršrutētāji.

LU ir akreditētas vairāk nekā 140 studiju programmas. Universitātes 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!