Foto: DELFI

Pagaidām ārkārtas medicīniskā situācija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālajā centrā turpinās, lai gan palīgā ieradušies kolēģi no Latgales, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica NMPD vadītāja Liene Cipule.

Dienests šobrīd savu darbu organizē īpašā režīmā, paskaidroja Cipule. Taujāta par to, kādi ir iespējamie risinājumi, viņa norādīja, ka sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) strādā pie izmaiņām normatīvajos aktos, lai paplašinātu to cilvēku loku, kuri var vadīt brigādes.

Savukārt ilgtermiņā saskaņā ar viņas pausto ir jādomā, kā dienestam piesaistīt jaunus darbiniekus. Darba spēka trūkums dienestā ir ilgstošs, un ''to nemēra mēnešos, bet gados'', norādīja Cipule. Tāpat viņa atklāja, ka aptuveni puse NMPD darbinieku strādā vairākos darbos, ne tikai dienestā.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēcāk raidījumā norādīja, ka situācijai nav atrisināmā vienā dienā, un "tas ir ilgstošs process". Saskaņā ar viņa pausto veselības ministre Anda Čakša (ZZS) iesaistījusies risinājuma meklēšanā un otrdien tiksies ar finanšu ministri.

Jau ziņots, ka darbinieku masveida aizplūšanas dēļ 2018. gada 9. novembrī NMPD izsludināja ārkārtas situāciju Rīgas reģionālajā centrā. Kā žurnālistiem tobrīd teica Cipule, dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Saskaņā ar Cipules teikto, līdz ārkārtas situācijas izsludināšanai atlūgumi pieņemti no 15 darbiniekiem, un vairāki iesniegumi, par kuriem vēl bija paredzētas sarunas ar attiecīgajiem darbiniekiem. Savukārt otrdien "Rīta Panorāmai" viņa pastāstīja, ka jauni atlūgumi vairs nav saņemti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!