Foto: F64

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši desmit jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, tostarp mežacūkai Saldus novada Pampāļu pagastā, kur iepriekš ĀCM nebija konstatēts, liecina PVD publiskotā informācija.

Saslimšana ar ĀCM šajā nedēļā konstatēta arī pa divām mežacūkām Jaunpils novada Viesatu pagastā un Saldus novada Lutriņu pagastā.

Tāpat ĀCM šonedēļ konstatēts arī pa vienai mežacūkai Alūksnes novada Mālupes pagastā, Burtnieku novada Rencēnu pagastā, Dobeles novada Bikstu pagastā, Rēzeknes novada Feimaņu pagastā un Tukuma novada Irlavas pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 813 ar to slimām mežacūkām 82 novadu 251 pagastā un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!