Foto: DELFI

Patlaban veselības aprūpē notiek apzināta haosa radīšana, sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa uzsvēra, ka visi politiskie spēki ir solījuši finansējumu veselības aprūpei, kura ir prioritāte. Turklāt, viņas ieskatā, ministrija izdarījusi visus priekšdarbus, kas nepieciešami. Tostarp informatīvais ziņojums par mediķu atalgojuma palielināšanu iesniegts valdībā, bet finansējums virsstundu apmaksai - jau iestrādāts budžetā.

Komentējot mediķu bažas par iespējamu atalgojuma nepalielināšanu nākamgad, Čakša norādīja, ka nākamajai valdībai nodotas visas prioritātes, kā arī sagatavots aprēķins mediķu atalgojuma palielināšanai. "Tālāk nepieciešams politisks lēmums, lai to ieliktu budžetā," piebilda Čakša.

Saistībā ar pārmetumiem, ka mediķu atalgojuma palielinājums nav ielikts bāzes budžetā, Čakša uzsvēra, ka šāda veida iniciatīvas nekad netiek liktas bāzes budžetā, bet gan realizētas caur jaunajām politiskajām iniciatīvām. Tas saistīts ar to, ka ir grūti paredzēt, kur nauda "ienāks", turklāt, iestrādājot algu paaugstināšanu bāzes budžetā, būtu jādomā, kam finansējums tiks atņemts, piebilda ministre.

Vienlaikus viņa norādīja, ka arī, ja valdības veidošanas sarunas nenotiks raiti, mediķiem neesot pamata satraukties, ka finansējuma atalgojumam nebūs, jo jau šogad Saeima varot lemt par atsevišķiem nosacījumiem, lai nodrošinātu finansējumu jau janvārī.

Ziņots, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) izlēmis izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā saistībā ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu dienestā.

Kā žurnālistiem sacīja dienesta direktore Liene Cipule, patlaban dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Satraukumu par iespējamo atalgojuma nepalielināšanu nākamgad paudušas arī Latvijas lielākās slimnīcas. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas pārstāvji apgalvoja - ja nākamgad netiks palielināts mediķu atalgojuma finansējums, universitātes slimnīcu darbiniekiem samazināsies ienākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!