Foto: LETA

Bijušais Lielvārdes mērs Jānis Āboliņš pārsūdzēs tiesas lēmumu no viņa piedzīt 602 223 eiro lielu valsts nodevu tā dēvētājā Lielvārdes vekseļa lietā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" apliecinājis Āboliņš.

Āboliņš teica, ka parakstītais dokuments bija līguma projekts. Viņš uzskata, ka darījums netika noslēgts, tāpēc arī tiesa nevarot atzīt, ka tas zaudējis spēku.

Arī tiesā neesot iesniegts neviens dokuments, kas liecinātu, ka darījums ir noslēgts, teica Āboliņš. "Ja šis līgums būtu noslēgts un kreditors vērstos tiesā, tikai tajā brīdī būtu jāizskata šī prasība," pārliecināts bijušais Lielvārdes mērs, paužot pārliecību, ka pēc būtības šī prasība, viņaprāt, būtu noraidāma, ko viņš arī lūdzis tiesai darīt.

Pēc viņa teiktā, tiesa šos argumentus nav ņēmusi vērā un arī spriedumā tos neesot atspoguļojusi.

Kā ziņots, Zemgales rajona tiesa Ogrē, apmierinot Ģenerālprokuratūras prasību, atzinusi par spēkā neesošu tā dēvēto Lielvārdes 200 miljonu eiro vekseli, kā arī uzlikusi par pienākumu Āboliņam samaksāt 602 223 eiro lielu valsts nodevu, noskaidrots prokuratūrā un tiesā.

Bez Āboliņa nodeva piedzīta arī no lietā iesaistītā uzņēmuma "Riverside HK Ltd", kas reģistrēts Lihtenšteinā un ar kuru vekselis parakstīts.

20 dienu laikā spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesā.

Āboliņš 2015. gada 24. novembrī vienpersoniski Lielvārdes novada pašvaldības vārdā parakstīja "parādzīmi" par 200 miljoniem eiro. Pēc šī notikuma pašvaldība 2015. gada nogalē vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar prasību izvērtēt Āboliņa rīcības tiesiskumu.

2015. gada decembra sākumā tapa zināms, ka Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības, savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Valsts policijā informēja, ka lietā vēl aizvien turpinās pirmstiesas izmeklēšana un tajā kopumā ir sešas aizdomās turētās personas.

2017. gada jūnijā Valsts policija par aizdomās turamām šajā procesā atzina sešas personas, piemērojot tām ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus. Aizturētas tika trīs sievietes un trīs vīrieši aizdomās par krāpšanas mēģinājumu lielā apmērā. Sievietes dzimušas 1960., 1972., 1959.gadā, bet vīrieši dzimuši 1976., 1959. un 1977.gadā.

Jāatzīmē, ka Lielvārdes novada pašvaldības mājas lapā kā bijušā mēra Āboliņa dzimšanas gads norādīts 1976.

Bijušais domes priekšsēdētājs iepriekš skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu – alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!