Foto: LETA
Saspīlētā situācija starp Ērgļu novada domi un vietējiem iedzīvotājiem jautājumā par "Braku" meža ciršanu raisījusi pārdomas arī Pasaules Dabas fonda (PDF) direktoram Jānim Rozītim. Viņš uzskata, ka būtu jābūt "sarkanām līnijām, kas noteiktu, cik daudz koku vienā reizē var nocirst kailcirtē".

Rozītis skaidro, ka līdz šim jau uzklausījis vietējos iedzīvotājus, kā arī aicinājis domes priekšsēdētāju un deputātus uz blakus Ērgļiem esošo PDF demonstrējumu, kur kopā ar meža īpašniekiem, nozares uzņēmumiem, konsultantiem fonds izveidojis teritoriju, kur praksē tiek rādīta ne-kailciršu mežsaimniecība. Tas ir meža apsaimniekošanas veids, kas nodrošina saimnieciskos labumus no meža ar vides un estētisku vērtību saglabāšanu.

Rozītis atklāj, ka demonstrācijas notiek vien 25-30 kilometru attālumā no Ērgļiem. Tomēr šobrīd dome vēl nav atsaukusies PDF aicinājumam.

"Aicināju domi vērot demonstrējumus, kur redzama 20 gadu ilga prakse meža apsaimniekošanā bez kailcirtēm, un sākt diskusiju. Ir daudz iespēju, kā saglabāt mežu un ar to arī pelnīt. Tā būtu vērtīga diskusija," uzsver Rozītis.

"Domes lēmums par meža ciršanu tādā platībā mani ļoti pārsteidza. Es ieteiktu Ērgļu novada domei to nopietni izvērtēt, saprast, vai tas tiešām ir vajadzīgs. Iespējams, nepieciešams konsultēties ar ainavu speciālistiem. "Braki" tomēr ir augstvērtīgs mežs," portālam "Delfi" stāsta PDF direktors.

Sarunā ar portālu "Delfi" Rozītis uzsver, ka koku ciršana "Brakos" nav vienas dienas, vienas nedēļas vai gada jautājums, tas ir nozīmīgs lēmums, kas atstās neatgriezeniskas izmaiņas uz vismaz 100 gadiem.

Rozītis atklāj, ka notikušais viņam raisījis pārdomas par to, cik stingri Latvijā ir ar mežu apsaimniekošanu saistītie normatīvie akti: "Būtu taču jābūt kaut kādām sarkanām līnijām, cik daudz koku vienā reizē var nocirst kailcirtē. Tās tomēr ir lielas izmaiņas, kuras negatīvi ietekmēs vidi."

Tāpat PDF direktors ir sašutis par to, ka Ērgļu novada domes deputāti neieklausās iedzīvotājos. "Deputātiem vajadzētu strādāt iedzīvotāju labā, bet viņi neieklausās. Viņi nedzird, ko saka cilvēki, neredz, ka mežs ir sociāli nozīmīgs. Uzskatu, ka tas ir ļoti slikts precedents Latvijā," pauž Rozītis.

Pasaules Vides fonda direktors atbalsta to, ka iedzīvotāji gatavojas rīkot protestu. "Es uzskatu, ka vietējiem iedzīvotājiem vajag paust savu attieksmi. Apbrīnojami, ka iedzīvotājiem vēl nav sanācis vienoties ar domi. Uzskatu, ka tas ir nozīmīgi visiem, arī deputātiem. Nav taču viņi ārvalstu investori," pauž Rozītis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Ērgļu novada dome rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa muzeja un dzimto māju "Braki" teritorijā drīzumā plāno cirst kokus plašā teritorijā. Līdz šim iedzīvotājiem nav izdevies apturēt izsoles par koku ciršanu organizēšanu.

Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" teritorija ir 40,9 hektārus liela un pieder Ērgļu novada domei. Ar piecu deputātu balsīm, kas ir domes vairākums, nolemts muzeju ieskaujošos 27 hektārus mežus pārdot cirsmas izsolē privātuzņēmējam. No tiem 13 hektāri meža ar simtiem koku paredzēti kailcirtei līdz ar zemi, bet vēl 14 hektāri kā kopšanas un sanitārās cirtes, iepriekš vēstīja telekanāls LNT.

13 hektāru kailcirtes un 14 hektāru kopšanas un sanitārās cirtes izsoles sākumcena noteikta 84 tūkstoši eiro. Daļu naudas izlietošot muzeja jaunas administrācijas ēkas būvniecībā.

Jau ziņojām, ka Ērgļu novada dome pārcēlusi trešdien, 14. novembrī, paredzēto cirsmas, kas atrodas nekustamā īpašumā "Braki", izsoli, liecina paziņojums novada domes mājas lapā. Izsole pārcelta uz 30. novembra pulksten 11. Ērgļu novada domes lietvede Iveta Olte portālam "Delfi" apstiprināja, ka līdz šim neviens pretendents izsolei nav pieteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!