Foto: LETA
Pagājušajā ceturtdienā, 8. novembrī, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore nosūtījusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā daugavpilietis Artjoms Skripņiks apsūdzēts par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainā.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka šajā lietā vīrietis apsūdzēts par par mēģinājumu prettiesiski piedalīties ārpus Latvijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību un ir pretrunā ar Latvijas saistošām starptautiskajām tiesībām. Tāpat viņš apsūdzēts arī mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, un, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti.

Procesa virzītājs norāda, ka apsūdzētais, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības karavīrs, nolūkā nevalstiskas bruņotas grupas sastāvā aktīvi piedalīties militārās operācijās Ukrainas austrumos, izmantojot interneta vietni meklēja kontaktus un sarakstījās ar vairākām personām, kas saistītas ar piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos. Lai realizētu savu nodomu par pievienošanos šādai noziedzīgai organizācijai, 2017. gada septembrī apsūdzētais šķērsojis Latvijas un Krievijas robežu. Apsūdzētā mērķis bijis doties uz Ukrainas austrumiem un tur pievienoties nevalstiskai bruņotai grupai, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti.

Savu noziedzīgo nodomu apsūdzētajam nebija izdevies realizēt līdz galam no viņa gribas neatkarīgu iemeslu dēļ. Pēc Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanas 2017. gada septembrī viņu aizturēja Krievijas robežsargi.

Skripņiks apsūdzēts pēc Krimināllikuma 15. panta 4. daļas, Krimināllikuma 77.1 panta un Krimināllikuma 89.1 panta 1. daļas. Par par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci vai mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu vai izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 17 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Prokuratūra atgādina, ka neilgi pirms viņam inkriminēto noziedzīgo darbību izdarīšanas 2017. gada 4. augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Skripņiku attaisnoja par piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos laika posmā no 2014. gada jūlija līdz 2015. gada aprīlim. Attaisnojošais spriedums ir pārsūdzēts un lietas izskatīšana apelācijas instancē nav pabeigta.

Taču patlaban apsūdzētais atzīst gan viņam celto apsūdzību, gan iepriekšējo piedalīšanos bruņotajā konfliktā Ukrainā 2014. - 2015. gadā.

Jau ziņots, ka pērnā gada 17. novembrī Drošības policija (DP) aizturēja vienu personu, kura tika turēta aizdomās par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos. Portāla "Delfi" rīcība esošā informācija liecināja, ka aizturētais ir Artjoms Skripņiks, kurš jau iepriekš ir tiesāts par nelikumīgu dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2017. gada augustā attaisnoja par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēto Skripņiku.

Tā bija pirmā krimināllieta par piedalīšanos konfliktā Ukrainā, kas noslēdzās ar spriedumu pirmajā tiesu instancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!