Foto: LETA

Visa atbildība par izveidojušos situāciju Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pilnībā gulstas uz Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) pleciem, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš uzskata, ka NMPD izsludinātā ārkārtas medicīniskā situācija Rīgas reģionālajā centrā ir vistiešākās "viņa bezatbildīgās rīcības sekas", neparedzot nākamā gada budžetā finansējumu mediķu darba samaksas pieaugumam.

Keris sacīja, ka, iespējams, sākusies grūti aptverama katastrofa, tāpēc viņš aicina valsts "pirmās personas" - Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK) un Valsts prezidentu Raimondu Vējoni - nekavējoties rīkoties, lai stāvokli stabilizētu.

Keris uzskata, ka no Saeimas priekšsēdētājas un Valsts prezidenta jānāk skaidram paziņojumam, ka nākamā gada budžetā tiek paredzēti līdzekļi, lai nodrošinātu darba samaksas pieaugumu un virsstundu apmaksu. Šai ziņai no amatpersonām jābūt iespējami ātrai un precīzai, jo pretējā gadījumā šim notikumam var būt lavīnveida efekts un sekas būs grūti aptveramas. "Te nav ar ko spēlēties, te ir ļoti ātri jārīkojas," uzsvēra Keris.

Kā ziņots, NMPD pieņemts lēmums izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā, kas saistīts ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu dienestā.

Kā ziņots, aģentūrai LETA piektdien neizdevās iegūt Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) viedokli par situāciju medicīnas nozarē.

Kā žurnālistiem sacīja dienesta direktore Liene Cipule, patlaban dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Cipule norādīja, ka situācijas risināšanai pastiprināta uzmanība tiks pievērsta brigāžu darba plānošanai un izsaukumu šķirošanai, kas iedzīvotājiem nozīmēs biežākus atteikumus gadījumos, kad nebūs apdraudēta cilvēka dzīvība.

Pēc Cipules teiktā, patlaban plānots runāt ar VM un Ministru kabinetu, lai meklētu problēmas risinājumus. Dienests rādītājus un datus par savu darbu iesniegs gan VM, gan valdībā.

Vienlaikus Cipule norādīja, ka iedzīvotājiem nav pamata satraukties, ka palīdzība neatliekamos gadījumos netiks sniegta, jo dienests darbu turpinās ierastajā ritmā, proti, dzīvībai un veselībai tiešu apdraudējumu gadījumos palīdzība viennozīmīgi tikšot nodrošināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!