Foto: DELFI
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pieņemts lēmums izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā, kas saistīts ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu NMPD.

Tāpēc, lai varētu arī turpmāk nodrošināt tādā pat apjomā kā līdz šim kvalitatīvu darbu, "ir jāveic papildu pasākumi dienestā, kas nozīmētu pastiprinātāku izsaukumu šķirošanu, kas pēc būtības būtu 3. un 4. prioritātes izsaukumu biežāka atteikšana," medijiem norādīja NMPD vadītāja Liene Cipule. Šie pieminētie izsaukumi tiek uzskatīti par zemas prioritātes izsaukumiem, proti, nav saistīti ar dzīvības un veselības tiešu apdraudējumu vai paliekošām sekām.

"Turpmāk mēs varētu daudz stingrāk pieturēties pie Ministru Kabineta noteiktā un pildīt tos izsaukumus, kuri ir tiešā veidā saistīti ar dzīvības un veselības apdraudējumu," piebilda NMPD vadītāja.

Piemēram, NMPD varētu atteikties doties izsaukumā pie pacienta sīku traumu, paaugstinātas temperatūras, muguras sāpju vai nedaudz paaugstināta asinsspiediena hroniskiem pacientiem gadījumā, norādot, ka vispirms būtu jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, stāstīja Cipule.

Taču neesot nekāda pamata raizēm. Proti, uz neatliekamajiem izsaukumiem arī turpmāk ieradīsies tikpat operatīvi kā līdz šim.

Kā žurnālistiem sacīja dienesta direktore Liene Cipule, patlaban dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Pēc Cipules teiktā, patlaban atlūgumi pieņemti no 15 darbiniekiem, tomēr ir saņemti vēl vairāki iesniegumi, par kuriem vēl notiks sarunas ar attiecīgajiem darbiniekiem.

Dienestā strādājošo atalgojumu NMPD vadītāja sauca par nekonkurētspējīgu nevis tieši veselības aprūpes nozarē, bet gan kopumā darba tirgū, piemēram, bijuši gadījumi, kad aizejot darbinieks informējis, ka "dodas strādāt uz "Statoil" degvielas uzpildes staciju vai "Maxima" noliktavām un citām vietām, kas nozīmē, ka viņi aiziet no veselības aprūpes kopumā". Tieši novembrī tiek rakstīti atlūgumi, jo šajā laikā top grafiki par nākamā gada sākumu.

Ārkārtas situācija nozīmē, ka dienests varētu atteikt izsaukumus, kas neapdraud cilvēka dzīvību un veselību.

Kā liecina informācija NMPD mājaslapā, par ārkārtas medicīnisko situāciju tiek uzskatīta tāda situācija, kas rodas ārstniecības iestādēs, pašvaldību administratīvajās teritorijās vai valstī gadījumā, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajiem vai prognozējamajiem cietušo vai saslimušo skaitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!