Foto: DELFI

Ceturtdien, 8. novembrī, Rīgas domes (RD) Nacionālās apvienības (NA) frakcija vērsusies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda ar sūdzību par RD priekšsēdētāja Nila Ušakova (Saskaņa) rīcības tiesiskuma pārbaudi par "pazudušo jautājumu" un "norauto" RD ārkārtas sēdi, informēja RD Rīgas domes deputātu frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Rīgas domē (RD) ārkārtas sēdē pirmdien, 5. novembrī, bija paredzēts skatīt opozīcijas deputāta Jurģa Klotiņa (NA) priekšlikumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaižu piemērošanu rīdziniekiem. Šis jautājums iepriekš pazuda no atbildīgās komitejas darba kārtības. Priekšlikums gan tā arī palika neizskatīts, jo mērs Nils Ušakovs (S) sēdes sākumā izsludināja pārtraukumu uz nenoteiktu laiku.

"Esam vērsušies ar sūdzību pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, lai tiktu veikta pārbaude RD par mēra Ušakova rīcības tiesiskumu. Valstī ir noteikta tiesiskā kārtība, kas regulē pašvaldību darbu un jāievēro arī RD. Mūsuprāt, izsludinot ārkārtas sēdē pārtraukumu uz nenoteiktu laiku, tiek degradēta ārkārtas sēdes būtība un likuma gars," paudis NA frakcijas vadītājs Rīgas domē Nauris Puntulis.

Frakcija uzskata, ka, "pazūdot" jautājumam no darba kārtības, kā arī "noraujot" RD ārkārtas sēdi, domes priekšsēdētājs ir pārkāpis gan likuma "Par pašvaldībām", gan Rīgas pilsētas pašvaldības nolikuma normas. Tiesiskais regulējums nosaka, ka sēdes darba kārtība un izskatāmie materiāli vismaz 48 stundas pirms komitejas sēdes sākuma komitejas locekļiem ir pieejami e-portfelī, kur bija iekļauts arī attiecīgais jautājums, komentē Ratnieks.

Frakcijas ieskatā Ušakovs "norāva" RD ārkārtas sēdi, paziņojot par tās pārtraukšanu uz nenoteiktu laiku, aizbildinoties ar it kā birokrātiskiem šķēršļiem jautājumu izskatīt, vienlaikus nenorādot un neparedzot nekādu rīcību, lai novērstu šķēršļus jautājuma izskatīšanai. Pēc frakcijas domām ir pārkāptas tiesību normas, kas paredz iespējas trešdaļai deputātu sasaukt ārkārtas domes sēdes, kurās izskatīt sabiedrībai būtiskus jautājumus.

NA frakcija aicina VARAM reaģēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, veicot visas nepieciešamās darbības un piemērojot tiesiskās sankcijas. Kā arī aicina ministriju izvērtēt nepieciešamību virzīt likuma "Par pašvaldībām" grozījumus, kas paredzētu pašvaldības domes un tās komiteju sēžu un ārkārtas sēžu pārtraukšanas tiesisko regulējumu, nosakot termiņus, kādos izskatāmi jautājumi, kas iekļauti darba kārtībā. Domnieki uzskata, ka ir nepieciešams tiesiskais regulējums, kas noteiktu termiņus, kādos iekļaujami deputātu sniegtie jautājumi pašvaldības domes un tās komiteju sēžu darba kārtībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!