Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātiem 7. novembrī nolēmis uzticēt jaunās valdības veidošanu JKP šim amatam nominētajam Jānim Bordānam.

Ja līdz 21. novembrim (ieskaitot) netiks panākta vienošanās par iepriekšminētajiem jautājumiem, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās Bordāna vietā citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību, teikts Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta paziņojumā.

Bordāns pateicās prezidentam par doto uzticību. "Es domāju, ka visi ministru prezidenta [amata] kandidāti, kas tika apskatīti, ir vienlīdz godājami," uzsvēra JKP valdības līderis. Viņš pauda pārliecību, ka valdība būs komanda. "Es esmu pieradis strādāt komandā, ja to vadu, es esmu līderis, nevis priekšnieks," pauda premjera amata kandidāts.

"Es jau šodien aicināšu [potenciālos sadarbības partnerus] tikties un sākt iezīmēt koalīcijas un konkrētu ministru amatus," skaidroja Bordāns. Viņa piedāvājums būs veidot koalīciju no piecām partijām: JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par!", Nacionālās apvienības un "Jaunās Vienotības". Vaicāts, vai pieļauj arī četru partiju koalīciju, viņš norādīja, ka matemātiski tas ir iespējams.

Viņš uzskata, ka par pamatu sarunu turpināšanai varētu ņemt iepriekš JKP piedāvāto plānu. Tostarp JKP varētu pastāvēt uz to, ka bez premjera amata viņiem tiek arī iekšlietu un vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministra amats. Vienlaikus viņš neizslēdza, ka "risinājums varētu būt dažāds".

Bordāns nekomentēja, kādi varētu būt tie argumenti, kāpēc Vējonis izraudzījies tieši viņu. Bordāns prognozēja, ka iespējamība, ka apstiprinās viņa vadīto Ministru kabinetu ir "astoņdesmit pret divdesmit".

JKP līderis žurnālistu priekšā uzaicināja "Attīstībai/Par!" līderi Arti Pabriku un "KPV LV" līderi Aldi Gobzemu uz sarunām par valdības veidošanu. Bordāns atzina, ka abus politiķus saredz kā iespējamos ministrus sevis vadītājā Ministru kabinetā.

"Attīstībai/Par!" respektē Valsts prezidenta izvēli, žurnālistiem uzsvēra Pabriks. "Mēs esam gatavi sadarbībai, mēs esam gatavi Bordāna kunga aicinājumam uz sarunām par valdības veidošanu," skaidroja Pabriks. Politiskais spēks gaidīs JKP un Bordāna piedāvājumu.

Gobzems "daļēji apsveica" Bordānu un novēlēja viņam izturību. "Varu pilnīgi droši un publiski paziņot, ka "KPV LV" atbalstīs Bordāna kunga veidoto valdību, tajā skaitā atbalstīs arī Jutu Strīķi iekšlietu ministres amatā," atzina Gobzems. Viņš paredzēja, jau trešdien varētu būt diskusijas par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, jo "KPV LV" un JKP redzējums atšķiras par to, kā īstenot reģionālo reformu.

"Ja Bordāna kungs mani aicinās kļūt par ministru, es piekritīšu Bordāna kunga piedāvājumam," paziņoja "KPV LV" līderis.

"Man nav nekāda pamata uzskatīt, ka šajās divās nedēļās notiks radikāli un nesaprotami, un neloģiski notikumi, kas ļautu domāt citādāk. Ja šādi radikāli notikumi notiktu, par ko man ir lielas šaubas, tad, protams, mēs mainīsim situāciju," tā savu ātro atbalstu Bordāna valdībai skaidroja Gobzems.

Valsts prezidenta kancelejas paziņojumā norādīts, ka, ņemot vērā jau mēnesi notikušās 13. Saeimā ievēlēto partiju konsultācijas par valdības veidošanu, Valsts prezidents sagaida no Bordāna izlēmīgu un atbildīgu rīcību, lai panāktu vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu, iespējamo valdības sastāvu, saskaņojot ar Valsts prezidentu iespējamos ārlietu un aizsardzības ministru kandidātus, un prioritāri veicamajiem darbiem.

Valsts prezidents jau iepriekš norādījis, ka no jaunās valdības sagaida gatavību turpināt stiprināt Latvijas valsts un finanšu sistēmas drošību un veidot sabalansētu valsts budžetu.

Vienlīdz būtiski ir nodrošināt jau īstenoto reformu nepārtrauktību un pēctecību, stiprināt mediju neatkarību Latvijā un stiprināt tiesiskumu, tai skaitā pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas mehānismus, teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Vējonis trešdien, 7. novembrī, tikās ar trim partiju izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem – "KPV LV" premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu, JKP kandidātu Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" kandidātu Arti Pabriku.

Jau iepriekš Vējonis norādīja, ka gadījumā, ja partijas līdz pirmajai 13. Saeimas sēdei, 6. novembrī, nespēs vienoties par vienu premjera amata kandidātu, viņš atkārtoti tiksies visiem trim potenciālajiem premjeriem.

Vēstīts, ka šī ir jau piektā nedēļa, kad rit valdības veidošanas sarunas. Lai gan tika paredzēts, ka Saeimas prezidija ievēlēšanas varētu iezīmēt koalīcijas aprises, tas tā nav noticis.

Publiski zināms par vairāk nekā 30 tikšanās reizēm, kurās piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji. Jāatgādina, ka aktīvs darbs pie valdības veidošanas sākās jau dienu pēc vēlēšanām, kad JKP paziņoja, ka būs sarunvedējs. Šādu soli spēra arī "KPV LV" un drīz tam pievienojās arī partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Gan "Attīstībai/Par!", gan "KPV LV", gan JKP izveidojusi nākamās valdības veicamo darbu sarakstu. Ar "KPV LV" potenciālās valdības deklarācijas projektu var iepazīties šeit, savukārt ar JKP – šeit.

Oktobrī notikušajās Saeimas vēlēšanās 5% barjeru pārvarēja septiņi politiskie spēki: "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, ZZS un "Jaunā Vienotība".

Partijai "Saskaņa" 13. Saeimā ir 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un Nacionālajai apvienībai – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!