Foto: DELFI

Partija "KPV LV" Saeimas priekšsēdētāja biedra amatam virzīs Artusu Kaimiņu, to apstiprināja pats politiķis, vienlaikus paužot pārliecību, ka otrdien izdosies ievēlēt jauno Saeimas Prezidiju.

Partija gan vēl neesot iesniegusi pieteikumu oficiāli, bet šo redzot kā "KPV LV" pozīciju tādēļ, ka partija nevirza savu kandidātu Saeimas priekšsēdētājas amatam.

Komentējot partiju sarunas par koalīcijas veidošanas procesu, Kaimiņš skaidroja, ka notiek aktīvas sarunas, bet sīkākas to detaļas attiecās izpaust. "Par detaļām varēsim runāt trešdien, kad Valsts prezidents pateiks savu redzējumu. Varu teikt, ka Prezidijs būs, un esmu pārliecināts, ka tas būs jauns Prezidijs," teica Kaimiņš.

Viņš skaidroja, ka sarunas esot nonākušas tajā līmenī, kur mediji nepiedalās, un pašām partijām šobrīd savā starpā ir jāvienojas, uz ko arī tiekot strādāts.

Jau ziņots, ka uz Saeimas priekšsēdētāja amatu pašlaik pretendē Jaunā konservatīvā partija (JKP) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), liecina valdības veidošanas sarunās iesaistīto politiķu teiktais.

Politiķi turpina neformālās sarunas, lai vienotos par 13.Saeimas Prezidiju. Piemēram, piektdien esot notikusi tikšanās četru partiju sastāvā - JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" (AP) un VL-TB/LNNK, liecina politiķu neoficiāli paustais.

Kā liecina politiķu neoficiāli paustais, lielāka interese par spīkera amatu esot JKP un VL-TB/LNNK. JKP spīkera amatā vēlētos redzēt topošo deputāti Dagmāru Beitneri-Le Gallu, bet VL-TB/LNNK - pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, kura priekšvēlēšanu laikā tika pieteikta kā aizsardzības ministra amata kandidāte.

Līdz šim arī neesot sekmējies panākt vienošanos par jaunu Prezidiju, kurā būtu pārstāvētas piecas lielākās frakcijas.

Iepriekš vairāki politiķi pieļāva iespēju, ka pirmajā Saeimas sēdē varētu tikt pārvēlēti četri pašreizējie parlamenta Prezidija locekļi - priekšsēdētāja Mūrniece, viņas vietnieki Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Gundars Daudze (ZZS), kā arī parlamenta sekretārs Andrejs Klementjevs (S).

Pret šādu risinājumu gan iebilstot lielākās no Saeimā jaunievēlētām partijām.

Ņemot vērā mēģinājumus vienoties par Prezidiju, valdības veidošanas procesā pagaidām esot paņemta nosacīta pauze.

Tikmēr Valsts prezidents Raimonds Vējonis intervijā Latvijas Radio šonedēļ sacīja, ka trešdien varētu vēlreiz tikties ar trim Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī nosaukt to, kuram uzticētu valdības veidošanu.

Iepriekš Vējonis 13. Saeimā ievēlēto partiju darbu pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtēja kā neapmierinošu, tādēļ šonedēļ Rīgas pilī tikās ar "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidātu Jāni Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!