Foto: Shutterstock

43 procentiem sieviešu pēc valsts apmaksātās neauglības ārstēšanas iestājusies grūtniecība, liecina Nacionālā Veselības dienesta (NVD) aptauja, veikta pēc centralizētās rindas izveidošanas šāgada sākumā. Paša dienesta aprēķini ir par dažiem procentiem optimistiskāki. Valsts programmā kopš tās uzsākšanas 2012. gada rudenī jau notikušas vairāk nekā 1409 dzemdības.

Šo skaitli varētu pielīdzināt, piemēram, iedzīvotāju skaitam Cesvaines pilsētā vai Sabilē, atbilstoši Centrālās Statistikas pārvaldes datiem. Datus par notikušajām dzemdībām pēc valsts apmaksātajām medicīniskās apaugļošanas procedūrām NVD apkopoja pēc portāla "Delfi" lūguma.

"Jāpiebilst, ka dzimušo bērnu skaits varētu būt arī lielāks, jo sievietēm pēc 35 gadu vecuma pakalpojums pieļauj veikt arī divu embriju transfēru," pastāstīja NVD sabiedrisko attiecību pārstāve Agnese Jasenoviča. Tāpat arī iestādes rīcībā nav datu par maksas dzemdībām vai ārvalstīs notikušām dzemdībām pēc valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!