Foto: LETA
Ordeņu kapituls lēmis Triju Zvaigžņu ordeni piešķirt 32 cilvēkiem, tostarp Rīgas arhibīskapam Zbigņevam Stankevičam, Rīgas pilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam un rakstniekam Edvardam Lūkasam, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kapituls 19. oktobrī lēma, kam piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā. Ar Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru apbalvoja un par ordeņa lielvirsnieku iecēla Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču un Vācijas Bundestāga prezidentu Volfgangu Šoibli.

Ar ordeņa III šķiru apbalvoja un par ordeņa komandieri iecēla ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Zviedrijas Karalistē Marģeru Kramu un Rīgas pilsētas izpilddirektoru Juri Radzeviču.

Ar ordeņa IV šķiru apbalvoja un par ordeņa virsnieku iecēla reimatoloģi Dainu Andersoni, traumatologu ortopēdu Jāni Ābolu, ilggadējo meža nozares darbinieku Jāni Birģeli, aktrisi Rasmu Garni, Latvijas Mākslas akadēmijas lektori Gintu Gerhardi-Upenieci, vijoļmeistaru Juri Jēkabsonu, ilggadējo baleta mākslinieku un dejas mākslas pedagogu Aleksandru Kolbinu, gleznotāju Sandru Krastiņu, VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Oftalmoloģijas klīnikas vadītāju Gunu Laganovsku, Latvijas Nacionālā baleta vadošo baleta solisti Elzu Leimani, rakstnieku, ekspertu Eiropas un transatlantiskās drošības jautājumos Edvardu Lūkasu, gleznotāju Miervaldi Poli, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Signi Pujāti, ķirurgu Guntaru Pupeli, operdziedātāju Solveigu Raju, Rīgas Dzemdību nama galveno ārsti Daci Rezebergu, otolaringologu un mutes, sejas un žokļu ķirurgu Juri Tāru, VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Anestezioloģijas un reanimatoloģijas klīnikas vadītāju Induli Vanagu un Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnesi Edīti Vernušu.

Savukārt ordeņa V šķiru piešķīra un par ordeņa kavalieri iecēla Siguldas Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāju Inesi Bergu, Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta žurnālistu Gunāru Dūzi, ilggadējo latviešu sabiedrisko darbinieku Amerikas Savienotajās Valstīs, mecenātu, uzņēmuma SIA "Kokapstrāde 98" dibinātāju, līdzīpašnieku Visvaldi Dzeni, ilggadējo Rīgas 25.vidusskolas matemātikas skolotāju Annu Gustavu, Latvijas Televīzijas operatoru Aigaru Kovaļevski, sabiedrisko darbinieci, biedrības "Ventspils novada politiski represēto apvienība" valdes priekšsēdētāju Veltu Ainu Ausmu Krauleri, VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Latvijas Kardioloģijas centra 39.Sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas Anestezioloģijas grupas virsmāsu Alvīni Lāci, kā arī vieglatlētikas vēsturnieku un statistiķi Andri Staģi.

Triju Zvaigžņu ordenis ir visaugstākais valsts apbalvojums. Tas nodibināts 1924. gadā par piemiņu Latvijas valsts tapšanai un atjaunots 1994. gadā.

Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo par sevišķiem nopelniem Tēvijas labā. Nopelni Tēvijas labā, par kuriem Triju Zvaigžņu ordeni piešķir, var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, sporta vai saimnieciskajā darbā.

Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!