Foto: F64
Bijušās prokurores Birutas Lozes slepkavībā apsūdzētais Edgars Kadiķis pirmdien Rīgas rajona tiesā atzina savu vainu nonāvēšanā, taču nepiekrita prokuratūras sacītajam, ka tas darīts mantiskos nolūkos un upuris bijis bezpalīdzīgs.

Tāpat viņš norādīja, ka neatzīst cietušās mazdēlu par cietušo, kā arī neatzīst viņa pieteikto kaitējuma kompensāciju.

Tiesas sēdes sākumā Kadiķa advokāts Uldis Lapiņš lūdza tiesu nozīmēt lietas skatīšanu slēgtā tiesas procesā, taču tiesa viņa lūgumu noraidīja, skaidrojot, ka viņa lūguma pamatojums neatbilst pašreizējai Kriminālprocesa likuma redakcijai, taču atzina, ka, ja lietā tiks skatīti sensitīvi personas dati, tad atsevišķas tiesas sēdes var tikt skatītas aiz slēgtām durvīm.

Tiesas sēdes turpinājumā Kadiķis atteicās no Lapiņa pakalpojumiem, norādot, ka viņa finansiālais stāvoklis neatļauj viņam turpināt izmantot advokāta pakalpojumus. Atbilstoši likuma normām un apsūdzētā vēlmēm, viņam tiks nozīmēts valsts apmaksāts aizstāvis.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 12. novembrī pulksten 11, kad tiks uzklausītas Lozes mazdēla liecības, savukārt 26. novembrī pulksten 11 paredzēts sākt uzklausīt lieciniekus.

Kā ziņots, oktobra sākumā medijiem izplatītajā paziņojumā Ģenerālprokuratūra, neminot noslepkavotās vārdu, norādīja, ka apsūdzētais vīrietis, būdams persona, kuru saskaņā ar mantojuma līgumu cietusī savas nāves gadījumā ieceļ par savu mantinieku uz visu viņas atstājamo mantojumu, uzņēmās sniegt viņai saimniecisko un sociālo palīdzību līdz viņas mūža galam. Uzzinājis, ka cietusī nav apmierināta ar viņa uzņemto saistību izpildi un vēlas pārtraukt noslēgtā līguma attiecības, apsūdzētais, nolūkā panākt mantojuma līguma mantisko saistību izpildi un nepieļaut līguma atcelšanu, lai nezaudētu piešķirtās tiesības uz mantojumu, nolēma noslepkavot cietušo.

Realizējot savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais, apzinoties, ka cietusī atrodas bezpalīdzības stāvoklī sava vecuma nevarības dēļ, tīši ar trulu priekšmetu vairākas reizes iesita viņai pa dzīvībai svarīgām ķermeņa daļām, pēc kā turpināja žņaugt līdz iestājās cietušās nāve. Pēc tam apsūdzētais līķi apraka kāpu zonā.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 117. panta 2. un 9. punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, apzinoties, ka cietušais ir bezpalīdzības stāvoklī, un tā izdarīta mantkārīgos nolūkos. Vīrietim draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana no desmit līdz 20 gadiem.

Apsūdzētajam piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Aizdomās turētais esot bijis pazīstams ar Lozi un iepriekš nav sodīts.

Jau sākotnēji izmeklējamā nozieguma viena no galvenajām versijām bija tāda, ka slepkavība izdarīta mantkārīgā nolūkā un tā nav saistīta ar sievietes kādreizējo profesionālo darbību. Veicot vērienīgus izmeklēšanas pasākumus un pārbaudot lielu informācijas daudzumu, šī versija apstiprinājās. Noskaidrots, ka slepkavība izdarīta sievietes mājā un līķis aizvests uz Saulkrastu novadu.

Vēlāk atklājās, ka sieviete par Kadiķi jau bija sūdzējusies policijā un informējusi, ka no viņa saņēmusi nāves draudus.

Internetā pieejamā publiskā informācija par Lozes darbību prokurores amatā nav visai plaša, tomēr mediji vēstīja, ka viņas lietvedībā bija, piemēram, genocīdā apsūdzētā bijušā Valsts drošības ministrijas (VDM) vecākā operatīvā pilnvarotā Iļjas Mašonkina krimināllieta. Tiesa 2006. gadā nolēma izbeigt procesu pret Mašonkinu, jo viņš ir atzīts par nepieskaitāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!