Foto: LETA

Uz Nacionālo Veselības dienestu (NVD) aizrotētais nu jau bijušais Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Aivars Liepiņš savā jaunajā darbavietā kā direktores vietnieks vēl nav sācis strādāt, jo kopš pagājušās otrdienas viņam ir atvērta darbnespējas lapa, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

Tiesa, tajā pat dienā, pagājušajā otrdienā, "Delfi" satika Lapiņu Ministru kabinetā. Ar ministres Andas Čakšas (ZZS) rīkojumu no trešdienas, 24. oktobra, viņš tika rotācijas kārtībā pārcelts uz NVD. Uz jautājumu, kā vērtē šo lēmumu un vai nolēmis strādāt NVD direktores vietnieka amatā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas jautājumos, Lapiņš atbildēt atteicās, sakot "es neko nekomentēšu".

Jaunā valsts sekretāra meklēšanu Čakša nolēmusi uzticēt nākamajam veselības ministram, šobrīd tā pienākumus pilda VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Laikrakstam "Latvijas Avīze" pagājušajā nedēļā Lapiņš sacīja, ka apsver iespēju vērsties tiesā, lai apstrīdētu, viņaprāt, šo prettiesisko lēmumu. Lapiņš uzskata, ka viņš nav saņēmis pietiekami pamatotu skaidrojumu no ministres, kāpēc viņš tiek pārcelts uz NVD. Jau iepriekš viņš rotāciju uz NVD nosaucis par pazeminājumu amatā.

VM augstajā valsts sekretāra amatā Lapiņš pavadīja nepilnu gadu, pirms tam viņš bija Zemkopības ministrijas Eiropas Savienības lietu nodaļas vadītāja vietnieks.

Taujāta, vai pret Lapiņu kā VM valsts sekretāru bija iebildumi, veselības ministre Čakša portālam "Delfi" skaidroja, ka "viņš ienāca kā valsts sekretārs ļoti sarežģītā nozarē, projekta vadīšanas iemaņas viņam ir atbilstošākas". Tādēļ Lapiņa nākotni ministre saista ar e-veselības projektu, kas ir ļoti nozīmīgs un kura trešajai kārtai piešķirti 11 miljoni eiro.

"Ir apstiprināts finansējums projekta trešajai kārtai. Kopš no Nacionālā Veselības dienesta augustā aizgāja e-veselības projekta vadītāja – direktores vietniece Linda Freimane, nodaļas iekšienē ilgstoši tika meklēts jomas projekta virsvadītājs. Izvērtējot speciālistus, Aivarā Lapiņā saskatītas zināšanas un spēja šo projektu novadīt," portālam "Delfi" skaidroja VM sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Šneiders.

Tādēļ, kā norāda Čakša, NVD ir nepieciešams direktora vietnieks, kurš spēs tik sarežģītu projektu vadīt, kuram ir labas projekta uzraudzīšanas iemaņas un kurš pratīs sadarboties ar Eiropas Savienības institūcijām un klientiem. "Esmu novērtējusi Lapiņa kungu. No kompetenču viedokļa Lapiņš vislabāk varētu novadīt (projektu,)" piebilda Čakša.

Tiesa, ne tikai valsts sekretāru Lapiņu skārusi rotācija, Čakša nomainīja arī divus viņa priekštečus šajā amatā.

2016. gada vasarā kādreizējā VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa tika iecelta Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora amatā, un tukšajā krēslā jau pavisam drīz sēdās VM valsts sekretāra vietnieks Kārlis Ketners. Tiesa, šajā amatā viņš pavadīja vien gadu, pēc tam vairākus mēnešus – līdz Lapiņa iecelšanai valsts sekretāra amatā pienākumus uz laiku pildīja ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško. Arī tagad pēc Lapiņa rotācijas viņa būs pienākumu izpildītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!