Foto: LETA

Vasaras sākumā nogalinātā advokāta un maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus brālis Kristaps piektdien medijiem izplatītā paziņojumā pārmetis Valsts policijas (VP) priekšniekam Intam Ķuzim "uzbrukumus" Bunkus ģimenei, norādot, ka viņa "izteikumi ir vērtējami kā mēģinājums piesegt reāla progresa trūkumu izmeklēšanā piecus mēnešus pēc slepkavības".

Jau vēstīts, ka Bunkus ģimene izveidojusi nodibinājumu "Justice for Mārtiņš Bunkus", lai veicinātu nozieguma atklāšanu, kā arī policijas komunikāciju ar sabiedrību, ceturtdien, 25. oktobrī, preses konferencē žurnālistiem paziņoja nelaiķa brālis Kristaps Bunkus. Viņš kritizēja policijas darbu, sakot, ka amatpersonas nav bijušas runīgas saistībā ar notikušo noziegumu, kā arī ģimenei nav nekādas informācijas par izmeklēšanas virzību.

Savukārt Ķuzis ar Valsts policijas preses pārstāves Sigitas Pildavas starpniecību pēc šīs preses konferences paziņojumā medijiem pauda, ka nav nekādu šaubu, ka izmeklēšana Bunkus slepkavības lietā virzās uz priekšu. Jau šobrīd tajā paveiktais vainagojies ar konkrētiem pavedieniem un izmeklēšana aktīvi turpinās.

Savukārt piektdien, 26. oktobrī, izplatītajā paziņojumā nogalinātā Bunkus brālis norādījis, ka "Ķuža izteiktie pārmetumi nogalinātā zvērinātā advokāta Mārtiņa Bunkus ģimenei, apšaubot Bunkus ģimenes "rīcības motīvus un patiesos nodomus" izmeklēšanas veicināšanā, un norādot, ka Bunkus ģimenes centieni atbalstīt izmeklēšanu varētu būt "pretreakcija", kas mēģinot diskreditēt izmeklēšanu, ir klaji nepieņemami un nepiedienīgi".

"Bunkus ģimenes vienīgā motivācija ir Mārtiņa slepkavības atklāšana, un policijas priekšnieka izteikumi ir vērtējami kā mēģinājums piesegt reāla progresa trūkumu izmeklēšanā piecus mēnešus pēc slepkavības," norādīts paziņojumā.

"Pēc ģimenes pirmās publiski paustās iniciatīvas par izmeklēšanas gaitas veicināšanu, policijas vadītājs konstruktīva dialoga vietā nekavējās izmantot efektīvākus savu darbību attaisnojošus līdzekļus – uzbrukumu ģimenei, apšaubot tās rīcības motīvus. Šāda izvēlētā policijas vadības taktika liek uztraukties, kādas turpmākas darbības tiks vērstas pret ģimeni, tai aktīvi iestājoties par efektīvu izmeklēšanas norisi," norādīts paziņojumā medijiem.

K. Bunkus norādījis, ka, "lai sagatavotu publisku aicinājumu atsaukties lieciniekus, policijas vadībai bija nepieciešamas vairāk nekā 24 stundas, turpretī, lai publiski uzbruktu un izteiktu nesaprotamus pārmetumus nogalinātā ģimenei, kas aktīvi cenšas veicināt izmeklēšanas procesu, bija nepieciešama mazāk nekā viena stunda no Bunkus ģimenes organizētās preses konferences norises brīža".

Paziņojumā teikts, ka līdz šim VP par Mārtiņa Bunkus slepkavības izmeklēšanu ir paudusi informāciju trīs paziņojumos un pāris intervijās, kurās "policija pārsvarā aizbildinās ar izmeklēšanas noslēpumu un nekādu informāciju faktiski nesniedz".

Paziņojumā norādīts, ka Ķuža izteiktie pārmetumi "mums, kā ar lietu saistītajām personām, ka neesam bijuši atklāti un snieguši izmeklētājiem pilnu informāciju uz uzdotajiem jautājumiem, nav izprotami, jo no policijas nav bijusi nekāda interese ar mums sarunāties. Proti, vēlamies vērst uzmanību, ka vairākas dienas pēc Mārtiņa slepkavības, policijai neizrādot nekādu interesi, ģimenei pēc savas iniciatīvas nācās vērsties policijā. Nesekojot komunikācijai un apritot 100 dienām pēc slepkavības, aicinājām VP un Iekšlietu ministriju aktīvāk skaidrot un informēt par savām darbībām izmeklēšanā. Atbilde nesekoja".

Paziņojumā arī norādīts, ka tikai pēc Bunkus ģimenes un mediju intereses policija sākusi informēt par līdz šim policijas veiktajām darbībām šajā lietā, taču pamatā sniegtā informācija bijusi par "skaitliskā formā izteiktām darbībām", kas "neapliecina policijas veikto darbību kvalitāti".

"Mēs neapšaubām izmeklēšanas noslēpuma nepieciešamību," norādīts paziņojumā, bet tāpat tajā atzīmēts, ka izmeklēšanas darbības ir vērtējamas kā nekvalitatīvas, kas, savukārt, radot bažas "arī par nākamajām policijas plānotajām darbībām".

Paziņojumā arī Valsts policija un "atbildīgās amatpersonas" tiek aicinātas "izvērtēt savu rīcību un ieņemt sabiedriski atbildīgu pozīciju komunikācijā".

Kā ziņots, advokāts un maksātnespējas administrators Bunkus tika nošauts 30. maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!