Foto: AFI
Jaunajā Saeimā neiekļuvušais 12. Saeimas deputāts Jānis Klaužs (ZZS) uzskata, ka viņam neveiksmīgajos vēlēšanu rezultātos vainojama viņa iestāšanās par kristīgajām vērtībām, bet vēlēšanu rezultāti mainīti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) datu sistēmā, kuru apkalpo, viņaprāt, aizdomīgs uzņēmums – SIA "SOAAR", ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Jau vēstīts, ka Saeimā nepārvēlētie deputāti Klaužs un Aija Barča (ZZS) iesniegumiem bija vērsušies CVK, lūdzot pārskaitīt par viņiem nodotās balsis parlamenta vēlēšanās. CVK izlēma balsis nepārskaitīt, bet Klaužs – šo CVK lēmumu pārsūdzēt tiesā.

Klaužs, kurš Saeimā strādājis kopš devītā sasaukuma, jau iepriekš pauda uzskatu, ka viņam nezināmi spēki nelikumīgi grozījuši vēlēšanu rezultātus. Proti, vēlēšanu naktī viņš ik pēc stundas CVK mājaslapā pamanījis, ka samazinājies viņam piešķirto "plusiņu" skaits". Īsi pēc pulksten 1 viņam bijuši 1246 "plusiņi", bet stundu vēlāk to skaits sarucis par 493. Līdzīgā manierē viņa partijas biedriem sarucis svītrojumu skaits.

CVK jau iepriekš norādīja, ka Klauža rezultātu svārstības esot skaidrojamas ar jaunu, dinamiskāku balsu skaitīšanas sistēmu.

Kā vēsta laikraksts, Klaužs ir pārliecināts, ka vēlēšanu rezultāti tomēr ir nelikumīgi grozīti un tas izdarīts nevis kādā no Latgales, kur viņš balotējās, iecirkņiem, bet Rīgā kāds manipulējis ar CVK datu bāzēm.

Uz šādām domām politiķi pamudinājis fakts, ka SIA "SOAAR" savulaik bijis vienīgais pretendents uz balsu skaitīšanas elektroniskās sistēmas ieviešanu, tās līdzīpašnieks Renārs Kadžulis iepriekš apsūdzēts par svešas mantas piesavināšanos un parakstu viltošanu, bet pats uzņēmums, kas kopš 2011. gada ar līgumiem no CVK nopelnījis 1,95 miljonus eiro, kopš 2016. gada nav iesniedzis gada pārskatu, vēsta laikraksts.

Šie fakti Klaužam ļaujot pieņemt, ka "SOAAR" ir pietiekami viegli ietekmējams uzņēmums, lai panāktu vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu.

Jautāts, kas viņam liek domāt, ka tieši viņš kļuvis par upuri, Klaužs laikrakstam atbildējis, ka viņš vienmēr aizstāvējis kristīgās vērtības, veltījis daudz laika un enerģijas, lai panāktu Romas pāvesta vizīti Latvijā un noteiktu šo dienu par brīvdienu.

Klaužs paudis uzskatu, ka Latvijā ir ietekmīgas personas, kurām kristīgo vērtību aizstāvji šķiet traucējoši, par ko, viņaprāt, liecina arī katoļu priestera aizturēšana īsi pirms pāvesta vizītes.

Klaužs arī vērsis uzmanību, ka par vēlēšanu procesā paredzētajiem IT darbiem atbildīgā uzņēmuma viens no vadošajiem pārstāvjiem esot vairākas reizes sodīts administratīvi, tāpat deputāts norādīja uz dažiem citiem aspektiem saistībā ar attiecīgo personu vai uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!