Foto: LETA

Kārtējais rotācijas vilnis skāris Veselības ministrijas (VM) augsta ranga ierēdņus. Pēdējo dienu šīs iestādes valsts sekretāra amatā aizvada Aivars Lapiņš, kurš rotācijas kārtā no trešdienas pārcelts uz Nacionālo Veselības dienestu (NVD), kur viņš būs direktores vietnieks. Veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) laikā Lapiņš ir jau trešais uz citiem amatiem pārceltais valsts sekretārs.

Savukārt ministrijas veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis darbu kopš septembra pametis, atsakoties no rotācijas uz Nacionālo Veselības dienestu (NVD). Šajā amatā tagad ir ministrijas ilggadēja darbiniece Līga Šerna.

Pāris reižu atkārtojot "es neko nekomentēšu", otrdien Lapiņš atteicās izteikties par rotāciju, arī apstiprināt to, vai pieņēmis piedāvājumu strādāt NVD. VM augstajā amatā viņš pavadīja nepilnu gadu, pirms tam viņš bija Zemkopības ministrijas Eiropas Savienības lietu nodaļas vadītāja vietnieks.

Tiesa, pagājušajā nedēļā laikrakstā "Latvijas Avīze" ministres lēmumu Lapiņš nosaucis par pazeminājumu: "Cilvēks jau neiesēžas nevienā amatā uz mūžu, man ir laiks apdomāt šo piedāvājumu. Vēl jo vairāk tādēļ, ka NVD man tiek piedāvāts divas kārtas zemāks amata līmenis, un arī atalgojums ir būtiski zemāks, jo tur netiks maksātas piemaksas, ko saņemu, būdams valsts sekretāra amatā. Tāpēc es to uztveru kā pazeminājumu amatā".

Vai pret Lapiņu kā valsts sekretāru bija iebildumi, veselības ministre Čakša portālam "Delfi" skaidro, ka "viņš ienāca kā valsts sekretārs ļoti sarežģītā nozarē, projekta vadīšanas iemaņas viņam ir atbilstošākas".

Tādēļ Lapiņa nākotni ministre saista ar e-veselības projektu, kas ir ļoti nozīmīgs un kura trešajai kārtai piešķirti 11 miljoni eiro.

"Ir apstiprināts finansējums projekta trešajai kārtai. Kopš no Nacionālā Veselības dienesta augustā aizgāja e-veselības projekta vadītāja – direktores vietniece Linda Freimane, nodaļas iekšienē ilgstoši tika meklēts jomas projekta virsvadītājs. Izvērtējot speciālistus, Aivarā Lapiņā saskatītas zināšanas un spēja šo projektu novadīt," portālam "Delfi" skaidroja VM sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Šneiders.

Tādēļ, kā norāda Čakša, NVD ir nepieciešams direktora vietnieks, kurš spēs tik sarežģītu projektu vadīt, kuram ir labas projekta uzraudzīšanas iemaņas un kurš pratīs sadarboties ar Eiropas Savienības institūcijām un klientiem. "Esmu novērtējusi Lapiņa kungu. No kompetenču viedokļa Lapiņš vislabāk varētu novadīt (projektu,)" piebilda Čakša.

Tiesa, ne tikai valsts sekretāru Lapiņu skārusi rotācija, Čakša nomainīja arī divus viņa priekštečus šajā amatā.

2016. gada vasarā kādreizējā VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa tika iecelta Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora amatā, un tukšajā krēslā jau pavisam drīz sēdās VM valsts sekretāra vietnieks Kārlis Ketners. Tiesa, šajā amatā viņš pavadīja vien gadu, pēc tam vairākus mēnešus – līdz Lapiņa iecelšanai valsts sekretāra amatā pienākumus uz laiku pildīja ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško. Arī tagad pēc Lapiņa rotācijas viņa būs pienākumu izpildītāja.

Tiesa, nozarē šīs rotācijas nav palikušas nepamanītas un aizkulisēs izskanējuši jautājumi, kādēļ ministre neuzticēja valsts sekretāra amatu Mūrmanei-Umbraško. "Šobrīd viņu labprāt ieceltu, taču korekti būtu lēmumu atstāt jaunajam veselības ministram," portālam "Delfi" atbildēja veselības ministre Čakša.

Pērn medijos plašu rezonansi izraisīja Čakšas lēmums rotācijas kārtībā pārcelt Veselības inspekcijas vadītāju Aiju Mežsargu uz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieces amatu, kā arī viņas vietnieces un inspekcijas Veselības aprūpes uzraudzības un kontroles departamenta vadītājas Ivetas Šicas rotācija uz Valsts sporta medicīnas centra direktora vietnieka fiziskās veselības aprūpes jautājumos amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!