Foto: DELFI

Mūsu atbildība gan Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāju, gan uzņēmēju priekšā ir sagatavoties visiem iespējamajiem risinājumiem kā Eiropas Savienības, tā arī katras valsts nacionālajā līmenī, trešdien, 17.oktobrī, Eiropadomes sanāksmē Briselē norādījis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā portālam "Delfi" norādīja, ka Eiropadomes sanāksmes pirmajā dienā diskutēts par jautājumiem, kas skar Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb "Brexit". Diskusijas pamatā ir apstāklis, ka šā gada oktobra sarunās Eiropas Komisija un Lielbritānija nav vienojušās par kompromisa pakotni Izstāšanās līgumam. Par galveno klupšanas akmeni šajā sarunās ir kļuvis jautājums par robežu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Kučinskis norādījis, ka, lai gan vēlamais abu pušu sarunu scenārijs nav īstenojies, šobrīd vēl nav pamata pesimismam, un ir jāturpina intensīvi strādāt līdz šā gada decembra Eiropadomei, tajā izvērtējot panākto progresu. "Mūsu atbildība gan ES valstu iedzīvotāju, gan uzņēmēju priekšā ir sagatavoties visiem iespējamajiem risinājumiem kā ES, tā arī katras valsts nacionālajā līmenī. Vienlaikus jāteic, ka, izvērtējot svaru kausus, šobrīd vēl nevar teikt, ka nav cerību uz pozitīvu risinājumu," tā premjers.

Latvijas prioritāte ir sarunu noslēgšana par Izstāšanās līgumu, lai Lielbritānijas izstāšanās no ES būtu sakārtota, informē Komunikācijas departamentā. Ministru prezidents arī akcentējis, ka 27 ES valstu vienotība sarunās ar Lielbritāniju, kā arī savu interešu aizstāvība šajā sarunu stadijā ir nozīmīgāka kā jebkad.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien pauda pārliecību, ka joprojām ir iespējams panākt "Brexit" šķiršanās vienošanos, neraugoties uz strupceļu Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

"Es uzskatu, ka visi ap šo galdu vēlas panākt vienošanos, un, strādājot intensīvi un cieši kopā, mēs varam panākt vienošanos. Es uzskatu, ka vienošanās ir sasniedzama, un tagad ir laiks panākt, ka tas notiek," Meja sacīja Briselē pirms tikšanās ar pārējo 27 Eiropas Savienības dalībvalstu kolēģiem.

"Pastāv domstarpības Ziemeļīrijas pagaidu risinājuma jautājumā. Strādājot intensīvi kopā, es uzskatu, mēs varam atrisināt šīs problēmas," viņa sacīja, piebilstot, ka pēdējo nedēļu laikā panākts "vērā ņemams" progress.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!