Foto: Shutterstock
Rīgas domes (RD) Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien, 17. oktobrī, atbalstīja 2 263 329 eiro priekšfinansējumu un 1 884 544 eiro līdzfinansējumu pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" viedā apgaismojuma projektam.

"Rīgas gaismas" piedalīšanos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām" jau 22. augustā atbalstīja Satiksmes un transporta lietu komiteja, bet 10. septembrī arī Pilsētas attīstības komiteja.

"Rīgas gaismas" tehniskais direktors Edmunds Krēsle pauda, ka projekti ir iesniegti izskatīšanai. Atbilde no VARAM varētu sekot novembrī, prognozēja Krēsle.

Opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (V) sēdē pauda, ka domniekiem nav bijusi iespēja iepazīties ar projektiem. "Rīgas gaismas" pārstāvji norādīja, ka šie projekti ir atrodami RD "Projektu vadības sistēmā".

Nule Saeimā ievēlētais deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) vaicāja, cik potenciāli iepirkuma pretendenti varētu pieteikties konkursā. Krēsle atbildēja, ka aptuveni trīs.

Aģentūras direktors Jānis Drulle iepriekš pauda, ka "Rīgas gaismai" konkursā var arī nepaveikties. Tā kā interese citās pašvaldībās esot liela, bet Rīgas apgaismojums ir salīdzinoši efektīvs, konkursā galvaspilsētai var arī nepaveikties. Lai piedalītos projektā, aģentūrai jāpievieno arī pašvaldības lēmums par gatavību iesaistīties.

Aģentūra ir sagatavojusi divus projektus. Viens no tiem paredz "ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas ielu apgaismojuma sistēmā vairākās Pļavnieku, Purvciema, Juglas, Šmerļa ielās un uz Dienvidu tilta". Aģentūra skaidro, ka tas samazinās elektroenerģijas patēriņu, tādējādi veicinot siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu Rīgā.

Šī projekta ietvaros, kam komiteja lēmusi sniegt 1 294 535 eiro līdzfinansējumu, plānots demontēt 2764 esošos ielu gaismekļus un to vietā iegādāties un uzstādīt 27 vatu līdz 280 vatu jaudīgus jaunus LED ielu gaismekļus un ierīkot attālinātās vadības sistēmu ar klātbūtnes radaru un gaismekļu kontroli un arī transporta plūsmas kontroli. Kopējais šī projekta budžets plānots 2 748 048 eiro, tostarp 1 453 513 eiro no valsts budžeta.

Otrā projekta īstenošanas laikā, kam komiteja piešķīrusi 590 009 eiro, "jaunās viedās pilsētvides tehnoloģijas tiks uzstādītas Rīgas ielu apgaismojuma sistēmā Vecmīlgrāvja, Pleskodāles, Zolitūdes, Vecāķu vairākās ielās, kā rezultātā samazināsies elektroenerģijas patēriņš un arī siltumnīcefekta gāzu emisija".

Projekta ietvaros plānots 1718 esošos ielu gaismekļus nomainīt uz 49 vatu līdz 180 vatu LED gaismekļiem un ierīkot attālinātās vadības sistēmu ar klātbūtnes radaru un gaismekļu kontroli un arī transporta plūsmas kontroli. Kopējais šī projekta budžets plānots 1 399 825 eiro apmētā, no kuriem 809 816 eiro ir valsts budžeta finansējums.

Drulle pastāstīja, ka projekts būtu jāīsteno divu gadu laikā. Paredzētās izmaksas aplēstas, vadoties pēc aģentūras līdzšinējām izmaksām dažādu iekārtu iegādē.

Aģentūra lēš, ka projekts ļaus aģentūrai gadā ietaupīt apmēram 160 tūkstošus eiro.

VARAM izsludinātajā Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklātajā konkursā pašvaldības varēja pieteikties līdz šā gada 6. septembrim.

Konkursa mērķis ir ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas, kas samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Pašvaldības konkursa ietvaros var iegūt līdz 70% no attiecināmajām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!